Osijek
JEDINI U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

U OŠ “Vijenac” poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju
Objavljeno 19. rujna, 2017.

OŠ “Vijenac” prva je škola na području Osječko-baranjske županije koja ima poseban razredni odjel za učenike s poremećajima u ponašanju. Boris Winkler, voditelj Odjela za prosvjetu i kulturu, sport i tehničku kulturu Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, objasnio je kako se potreba za takvim razrednim odjelom ukazala kada je jedno dijete, prema dijagnozi i rješenju, trebalo pohađati nastavu u posebnom odjelu.

- Takvog odjela nije bilo ni u jednoj školi na našem području, a općenito ih je malo u Hrvatskoj. Došli smo do zaključka da bi u dogovoru s Gradom Osijekom trebalo ponuditi školama koje imaju uvjete i kapacitete da organiziraju ovakav razredni odjel, jer je u našoj županiji najviše djece s takvom dijagnozom upravo na području Osijeka. Škole u samom startu nisu bile za to zbog kapaciteta, rada u jednoj smjeni i drugoga. Prijedlog je prihvatila OŠ “Vijenac” u kojoj se skupio dovoljan broj djece kako bi Ministarstvo odobrilo zahtjev – kaže Winkler.

S obzirom na to da se ovakvi razredni odjeli organiziraju u malim grupama od tri do pet učenika, u OŠ “Vijenac” od ove školske godine trenutačno ga pohađaju tri učenika od 5. do 8. razreda. Winkler ističe kako bi trebalo pronaći rješenje za to da se uključe i djeca od 1. do 4. razreda.

- Svaki od učenika imat će svog osobnog asistenta u nastavi koja je prilagođena svakom od njih, ovisno o dijagnozi i stupnju teškoće – kaže Tihomir Štefančić, viši upravni referent za osnovno i srednjoškolsko obrazovanje u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije, istaknuvši kako će se krenuti s inicijativom da se ustroji još jedan takav razredni odjel, ako se ukaže potreba.

- Djeci je jako lijepo, u školu su krenula od prvog dana. S njima trenutačno rade naši učitelji, a ovog bi tjedna s njima trebali raditi i asistenti. Upravo završavamo i radove na učionici posebno uređenoj za ovaj razredni odjel – poručila je ravnateljica škole Vesna Vrbošić, prof.

Mr. spec. Silvija Mihaljević, predsjednica Sunca, Društva za psihološku pomoć, naglašava važnost polaska djeteta s poremećajem u ponašanju u poseban razredni odjel gdje se neće osjećati drukčije od ostale djece.

- Smatram da je djeci koja imaju takve probleme znatno lakše funkcionirati u grupi s troje-četvero djece, nego s njih dvadesetak. Svaka bi škola trebala imati jedan takav odjel, jer takve je djece sigurno više, međutim, roditelji najčešće ne žele dati suglasnost zbog stigme i predrasuda – istaknula je Mihaljević. J. Pejaković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike