Regija
ZLATNI PIR DANIJELE I DRAGE FRIDL

Za dobar brak važni su potpora i praštanje
Objavljeno 16. rujna, 2017.

BELJEVINA

“U dobru i zlu, zdravlju i bolesti, ljubit ću te i poštovati u sve dane živote svoga.” Ovaj dio privole kod katoličkog vjenčanja ono je što istinski veže dvije voljene osobe. A iskrena, bezuvjetna, obostran, uzvraćena ljubav traje cijeli život. Svjedoci su takve ljubavi Danijela i Drago Fridl iz Beljevine, koji su na osobito svečan način proslavili svoj zlatni pir.

Svoje veselje, ljubav i zajedničke godine proslavili su na svetoj misi u prepunoj crkvi sv. Martina u Beljevini, na kojoj ih je blagoslovio mr. sc. Stjepan Fridl, vanjski suradnik Filozofskog fakulteta Družbe Isusove i glavni urednik Radija Marije, pred kojim su izgovorili bračne zavjete i izmijenili prstenje.

Euharistijsko slavlje bilo je najbolji uvod u proslavu velikog jubileja ovih dvoje Beljevčana koje život nije mazio, ali su zajedno odoljeli svim kušnjama i nevoljama zahvaljujući čvrstoj vjeri, ljubavi i razumijevanju, ali i opraštanju. Vjenčali su se 31. prosinca 1967. godine u crkvi sv. Petra u Bokšiću. Njihova ljubavna priča počela je nakon što je Drago bio uporan i strpljiv.

- Iako je prošlo puno godina od vremena kada sam upoznao svoju suprugu, i danas se rado prisjetim vremena kada sam došao iz mornarice i kao mladić obilazio ondašnje zabave. Tako sam na jednoj upoznao i Danijelu. Odmah me osvojila i priželjkivao sam se što prije vjenčati, ali sam morao pričekati da završi školu – prepričava svoju životnu avanturu 76-godišnji Drago Fridl, koji je od svoje supruge stariji osam godina. Njihovi su se roditelji sredinom prošlog stoljeća iz Hrvatskog zagorja doselili u Slavoniju.

Drago je svoj radni vijek proveo najvećim dijelom u nekadašnjem DIK-u radeći kao vozač autobusa i iza njega su milijuni kilometara ne samo po bivšoj Jugoslaviji već i inozemstvu. Mirovinu je dočekao u osječkom Panturistu. I Danijela je radila u DIK-u, ali i odgajala djecu i brinula se za sve što treba kod kuće. Živjeli su zajedno s Draginim roditeljima i obrađivali zemlju kako bi svojoj djeci mogli priuštiti što više. I kuću koju su sagradili u Đurđenovcu ostavili su djeci, a oni su nakon mirovine obnovili kuću u Beljevini, gdje danas žive.

- Godine su brzo prolazile. Radili smo u DIK-u, a nakon radnog vremena bismo išli u polje, jer smo se bavili i poljoprivredom. Nije bilo lako, no zajedno smo išli naprijed. Imamo kćerku i sina na koje smo vrlo ponosni i koji su nam pripremili proslavu zlatnog pira, a ponosni smo i na unuke - kaže Danijela. Ponosni baka i djed ističu kako su upravo unuci njihovo najveće blago te nam otkrivaju svoju tajnu uspješnog i dugotrajnog braka.

Zlatni pir su zaključili slavljem u Domu DVD-a u Beljevini u krugu 130 uzvanika, koje su im organizirali kćerka Snježana, sin Zdenko, snaha Marica i unuci Dona i Patrik. Među čestitarima koji su stigli čak iz Švicarske te Zagreba i Varaždina, bili su i načelnik općine Đurđenovac Hrvoje Topalović i njegova zamjenica Dragica Pavlić.

Slobodan KADIĆ
Zajedno žele do platinastog pira

- Danas se osjećamo sretno i ponosno, kako i ne bismo kada je 50 zajedničkih godina iza nas. Bilo je svega, kao i u svakom odnosu, dobrih i loših strana, uspona i padova, ali za sve što nam život nosi potrebno je imati podršku. Samo razumijevanje i opraštanje, ništa puno ne treba za uspješan brak, a mi smo zato i dočekali naš zlatni pir – poručuju zlatni mladenci te se nadaju kako će zajedno proslaviti i platinasti pir, odnosno 60 godina braka.

Najčitanije iz rubrike