Osijek
PROSLAVLJEN DAN GČ DONJI GRAD

Zaboravljena Gospa Suvatovska premještena u Crkvenu ulicu
Objavljeno 13. rujna, 2017.

Ovotjednom proslavom svetkovine Preslavnoga Imena Marijina, koji je ujedno crkveni god donjogradske župe i Dan gradske četvrti Donji grad, zaključena je proslava 300. obljetnice početka gradnje crkve u Donjem gradu.

- Znanstvenim istraživanjem dokazali smo da se crkva u Donjem gradu počela graditi 1714. godine, a ne 1769., kako je godinama stajalo u shematizmu naše nadbiskupije. Ove godine na svetkovinu Preslavnoga Imena Marijina, u utorak, zaključili smo 300. obljetnicu, i to blagoslovom povijesnog kipa Blažene Djevice Marije iz 1776., koji je blagoslovio nadbiskup Đuro Hranić na večernjem misnom slavlju. Kip smo prenijeli iz Suvatova, rubnog dijela grada pokraj današnjeg Tranzita, i zato su ga zvali Gospa Suvatovska, jer je mjesto na kojem je stajao skrovito i stoljećima skriveno našim očima, tako da mnogi Osječani nisu za njega znali. Nekada je to bilo i odmaralište ili molitvena postaja za hodočasnike koji su išli u Aljmaš, danas je, usred suvremenog života, izgubilo i tu svoju svrhu. Prema nekim povjesničarima, vrijednost je ovoga kipa u postolju, na kojem stoji latinski natpis koji do sada nitko nije uspio prevesti, a potječe vjerojatno (nije istraženo, nap.a.) iz vremena Rimskog Carstva, nekadašnje Murse. Ostavljamo to povjesničarima na proučavanje… U premještanju ovog povijesno vrijednog kipa posebno sam zahvalan za razumijevanje i pomoć našem osječkom konzervatorskom odjelu na čelu s gospođom Ivanom Sudić i našem gradonačelniku Ivanu Vrkiću te našoj susjedi, gospođi Knežević, koja je s radošću pred svojom kućom ugostila Gospu. Na ovakav smo način objedinili donjogradsku povijest i sve stavili na jedno mjesto, kako arhivske spise tako i materijalno kulturno blago - objasnio je donjogradski župnik, vlč. Ivan Jurić.

Inače, prigodom obilježavanja dana GČ Donji grad održana je i svečana sjednica Gradske četvrti, kojoj je nazočio i sam gradonačelnik Ivan Vrkić.

- Uskoro bismo trebali dobiti građevinsku dozvolu za nastavak izgradnje šetnice ispod Tranzita, čime bi sekonačno spojila šetnica s onom gornjogradskom. Također, iako još ima određenih problema s pravno-imovinskih odnosima u Vinogradskoj ulici, cilj nam je sljedeće godine ući u projekt uređenja urbane infrastrukture u toj ulici. Što se tiče Kožare, nju ćemo pokušati riješiti kroz sredstva iz fondova Europske unije, što znači da razmišljamo o otkupu ovog prostora kako bismo ga zaštitili i konzervirali i stavili u namjenu muzeja i podsjećanja na jaku industrijsku prošlost u gradu Osijeku - naglasio je gradonačelnik Vrkić. N. Z. Eberhard

Marko Bagarić

predsjednik Vijeća GČ Donji grad

OČEKUJEMO OBNOVU KANALIZACIJE I U CVJETKOVOJ

Predsjednik GČ Donji grad Marko Bagarić naglasio je kako je ova četvrt za 2017. dobila 538.000 kuna za uređenje područne infrastrukture, a posebno zadovoljstvo istaknuo je što je sredstvima iz EU fondova obnovljena vodovodna i kanalizacijska infrastruktura u Crkvenoj ulici, te se nastavlja u Kišpatićevoj i Banovoj, a očekuje se i u Cvjetkovoj.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike