Regija
PRKOSE DEMOGRAFSKOM SLOMU HRVATSKE

Maleni Šimun deseto je dijete u obitelji Pušelja
Objavljeno 4. rujna, 2017.
Ljubav prije svega - jedno drugom potpora smo u svemu, kažu Pušelje

KUŠEVAC - Dok svi pokazatelji govore kako Hrvatska demografski izumire, a stručnjaci upozoravaju na alarmantne brojke sve manjeg broja novorođene djece, obitelj Pušelja, Đurđa i Pavo iz đakovačkog prigradskog naselja Kuševac, iz ljubavi, inata i ponosa, dobili su nedavno svoje deseto dijete! Skladna obitelj, u kojoj svatko svakome priskače u pomoć, a dišu kao jedno, s radošću je dočekala svoju desetu prinovu, malog Šimuna, koji je svijet ugledao u osječkoj bolnici 14. kolovoza ove godine. Šimun je treći sin Đurđe i Pave, pa će ga kroz život, uz dva brata, pratiti ljubav čak sedam sestara.

- Nikolina je najstarija, ona je rođena 1994. godine, a Šimun je evo najmlađi. Neka od djece već su pronašla bračnu sreću, neki rade, neki studiraju, idu u školu. Imamo ove godine i đaka prvaka, Ante kreće u prvi razred - kaže mama Đurđa.

S njima u obitelji živi i baka Mara, Pavina mama, koja je također od velike pomoći u kućanstvu.

- Sve dobro funkcionira, živimo složno - kaže Pavo.

- Ljubav prije svega. Svi smo mi jako povezani, kad gledam kako funkcioniraju obitelji mojih prijatelja, pa i druge, nitko nema takvu povezanost kako je to kod nas slučaj. Mi smo jedno drugom potpora u svemu. Svi smo različitih karaktera, ali kad treba pomoći, svi smo tu - kaže Nikolina.

Inače, ova mnogočlana obitelj, valja istaknuti, nikad nije bila na teretu državi, dapače. O svojoj djeci Đurđa i Pavo brinu se svatko sa svojih deset prstiju. Đurđa je kućanica, a Pavo, pak, umirovljeni pripadnik Hrvatske vojske. Na naš upit je li se bilo teško odlučiti za deseto dijete, kažu: “Nismo se odlučivali, to se dogodilo!”

- Kad smo planirali obitelj, razgovarali smo o tome kako bismo voljeli imati više djece, ramišljali smo o petero, ali da ćemo imati desetero, nije nam bilo ni na kraj pameti! - kaže domaćinski, uvijek dobro raspoloženi Pavo.

Jučer je ovu obitelj ruku prepunih darova posjetio gradonačelnik Đakova Marin Mandarić u pratnji županijske vijećnice HDZ-a Sanje Rogoz Šola, predsjednika TO HDZ-a Kuševac i gradskog vijećnika Franje Milkovića, te predsjednika VMO-a Kuševac Franje Drenjančevića.

Predsjednik VMO-a Franjo Drenjančević rekao je kako je obitelj Pušelja uvijek bila na ponos selu, aktivna u svim segmentima, posebno naglašavajući dobar odgoj djece. Franjo Milković kazao je kako se u ovoj obitelji osjeti pozitivna energija, a Grad Đakovo, kaže, svojim mjerama pokušat će utjecati na demografsku obnovu.

Maja MUŠKIĆ
MANDARIĆ: BIT ĆE VIŠE NOVCA ZA MLADE OBITELJI

Gradonačelnik Mandarić kaže kako nije mala stvar odlučiti se za veću obitelj.

- Kad danas govorimo o većoj obitelji, mislimo već na četvero djece. Čast mi je što sam na ovoj poziciji u Gradu i što mogu osobno doći i čestitati obitelji Pušelja na rođenju desetog djeteta - kazao je gradonačelnik dodavši kako Grad Đakovo u proračunu za iduću godinu planira veće izdvajanje novca kojim žele potaknuti mlade obitelji da ostanu u Đakovu, kao i da se odluče na proširenje obitelji.

- Nije to samo slučaj kod naknade za novorođeno dijete nego je tu i niz drugih mjera o kojima smo govorili u predizbornom vremenu - rekao je gradonačelnik Mandarić.

Nikad nisu bili na teretu državi, o djeci se brine svatko sa svojih deset prstiju

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike