Osijek
KBC: APEL ZA KRVNIM GRUPAMA A I 0

Ne povećaju li se krvne zalihe, neke će operacije već danas biti upitne!
Objavljeno 24. kolovoza, 2017.
Pojedini su slučajevi trauma najrazličitijih vrsta odnijeli velike količine pripravaka A i 0, posebice u utorak - kažu u KBC-u

Vezani članci

KOHORTA VELIKOG SRCA

Navijači dali krv kao i mnogo puta dosad

Ne povećaju li zalihe krvnih grupa 0 i A, već danas bi se u Kliničkom bolničkom centru Osijek mogli obustaviti operativni zahvati koji iziskuju potrošnju krvi spomenutih krvnih grupa. Već jučer se, prema riječima mr. sc. Bojane Bošnjak, zamjenice predstojnice Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, razmišljalo o tome hoće li se i koji operativni zahvati moći izvesti. Situacija je, naglašava, iznimno teška.

- Pojedini slučajevi trauma najrazličitijih vrsta odnijeli su velike količine pripravaka A i 0. Nažalost, nerazmjer potrošnje koja je u utorak bila iznimno velika, i to posebice krvne grupe 0, ne može osigurati ni naše dosadašnje davateljstvo. Ako jedan pacijent primi više od 30 doza krvi, onda je to teško nadomjestiti jer po jednoj traumatiziranoj osobi imamo izrazito veliku potrošnju - apelira dr. Bošnjak.

Dodaje kako su se stoga, osim na osječki, odlučili apelirati i na Crveni križ u Slavonskom Brodu s obzirom na to da se kod njih organiziraju akcije dobrovoljnog davanja krvi u sljedećih nekoliko dana.

Inače, kako je jedno skladište krvnih pripravaka ne samo za Osijek već i za bolnice u Vukovaru, Vinkovcima, Novoj Gradiški, Našicama, Vinkovcima i Slavonskom Brodu, trenutačno, dodaje naša sugovornica, svi oni dijele istu sudbinu, odnosno imaju potrebu za krvnim grupama 0 i A.

Da je potreba za spomenutim krvnim grupama velika pokazuje i to da iz Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu apeliraju i na one koji do sada nisu razmišljali o dobrovoljnom darivanju da to učine. Također, svi oni koji planiraju dati krv i već su to činili mole se da se odazovu akciji i apelu koji ovaj put nije izazvan samo činjenicom da su ljetni mjeseci, već većim brojem slučajeva velikih trauma.

- Možemo biti sretni što tijekom godine nismo morali zatražiti pomoć od kolega iz Splita ili drugih radnih centara i tu moram pohvaliti naš osječki Crveni križ koji ima odličan angažman u pozivanju dobrovoljnih davatelja. Mi u slučaju nužde upućujemo molbu prema Zagrebu, koji nam je najbliži - kaže dr. Bošnjak.

Marija MIHELIĆ
JEDAN PACIJENT NERIJETKO TREBA VIŠE OD 30 DOZA KRVI

Dobrovoljni davatelji krvnih grupa A i 0 najčešći su davatelji, ali i pacijenti.

- Te krvne grupe nisu najrjeđe. Naprotiv, često za liječenje jednog pacijenta treba i više od 30 doza krvi, a spomenuti nerazmjer dovodi do manjka krvi, pa bivamo izloženi većim brojem zahtjeva upravo za tim krvnim grupama - pojašnjava dr. Bošnjak.

GDJE MOŽETE DATI KRV?

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek (suteren zgrade Ginekologije) radi prema sljedećem radnom vremenu: 24. kolovoza od 12 do 19 sati te 25. kolovoza od 8 do 19 sati. Građani mogu darovati krv i na redovitoj akciji koja će se u subotu (26. kolovoza) održati u Trgovačkom centru Portanova od 17 do 20 sati.

Možda ste propustili...

VIDIMO SE KOD ŠKOLJKE!

Prve subote svi putevi vode na Sajam

UZ STRUČNO VODSTVO RAMONE ANE DAVIDOVIĆ

Šetali se i upoznali osječke divove

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike