Regija
NI VRUĆINE NE OMETAJU KRADLJIVCE

Cvijeće i lampioni s groba nestaju pune dvije godine
Objavljeno 19. kolovoza, 2017.
Grob roditelja Katice Mihaljinec okraden je i na Veliku Gospu

VALPOVO/BELIŠĆE - Pune dvije godine Belišćanka Katica Mihaljinec, kako kaže, proživljava pravu agoniju: s grobova njezinih roditelja Dragana i Katice Kusturić redovito nestaju cvjetni aranžmani i stakleni lampioni koje ona i njezine sestre donesu roditeljima. Ogorčeno priča kako joj je ta nesnosna situacija toliko počela zagorčavati život da je zbog brige kako riješiti taj problem počela nemirno spavati te dnevno nekoliko puta ići na groblje očekujući da će kradljivca uhvatiti na djelu…

U svojoj nemoći i ogorčenosti za pomoć se obratila i Glasu Slavonije, želeći upozoriti na problem koji ju muči više godina, a posljednji je slučaj krađe imala na sam blagdan Velike Gospe.

- Sestre mi uporno govore da se zbog tog problema obratim upravi valpovačkog groblja, no ja sam se nekako stalno nadala da ću taj problem ipak uspjeti riješiti sama, da ću s vremenom uhvatiti kradljivca ili da će bar krađe prestati. No kad se ništa od tog nije dogodilo, odlučila sam javnost upozoriti na postupke neljudi, kojima očito ništa nije sveto i kojima nitko ne može stati na kraj, a sigurna sam kako bih, da ga uhvatim na djelu i u ljutnji izgubim kontrolu nad svojim postupcima, za to više odgovarala ja nego taj isti koji nam već godinama zagorčava život - ispričala nam je Katica pokazujući grobove svojih roditelja na polju II valpovačkog groblja.

Otac joj je, priča, umro prije 30 godina, a majka prije 10 godina, a ona i njezine sestre i njihove obitelji brinu se da njihovo posljednje počivalište uvijek bude prekriveno cvijećem i svijećama. No posljednje dvije godine, kad god od svojih skromnih primanja izdvoje za uređenje grobova, u povodu godišnjica, rođendana, blagdana i slično, nakon kratkog vremena aranžmani i stakleni lampioni netragom nestaju. Katica je već nekoliko puta nakon uočenog nestanka po groblju tražila ukradene aranžmane i lampione, no nikada im nije bilo ni traga. Ono što joj je posebno čudno jest da na istom groblju, na drugim lokacijama, ima pokopane baku i djeda te sestru, no s njihovih grobova, kao ni sa susjednih, aranžmani ne nestaju, kao što je to slučaj s grobovima roditelja.

- Prije nekoliko dana na grob je nećakinja iz Višnjevca donijela prekrasan aranžman s ružama. U strahu da i on ne nestane, danima sam dolazila na groblje u različito doba dana i provjeravala je li kradljivac ondje. Bila sam tamo sa sestrom i na blagdan Velike Gospe oko 13.30 i zapalila fenjer. Aranžman je još bio tamo, no cijelo poslijepodne nisam imala mira i oko 19.30 ponovo sam otišla provjeriti na groblje, no ni aranžmana ni lampiona na njemu više nije bilo. Tražila sam uokolo više od sat vremena, no bez uspjeha. Pa kakva osoba može to napraviti - ogorčeno se pita Katica. Dodaje kako bi kradljivca, da ga pronađe, pitala da joj pokaže koje cvijeće i lampione želi i kupila mu ih – samo da prestane krasti s grobova njezinih najdražih, koji su joj najveća svetinja.

Lidija ANIČIĆ
pojačani obilasci i videonadzor

Direktor tvrtke Urbanizam d.o.o. Valpovo, koja gospodari grobljem, Željko Harkanovac i ovom prigodom ponovo upozorava da se građani za sve eventualne probleme oko stanja na groblju prvo trebaju obratiti njihovoj službi zaduženoj za groblje, gdje će istog trena krenuti u pokušaj rješavanja problema.

- U takvim situacijama obično prvo angažiramo našeg djelatnika da tijekom radnog vremena češće obilazi grobove na kojima su utvrđene krađe, a nakon radnog vremena sada smo u mogućnosti postaviti i mobilni videonadzor na određenu lokaciju kako bismo utvrdili tko je počinitelj određenih (ne)djela. Tako smo na određenim lokacijama već utvrdili prekršitelje pa stoga pozivam gospođu Mihaljinec da nam se obrati kako bismo zajednički riješili njezin problem - pozvao je direktor Harkanovac.

Možda ste propustili...

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

Najčitanije iz rubrike