TvObzor
HRT: VEČER NOVIH SKLADBI 20. DALMATINSKE ŠANSONE

Šibenski festival prepoznatljiv po svojoj umjetničkoj kvaliteti
Objavljeno 18. kolovoza, 2017.
Jedna od posebnih značajki festivala jest i to što se sve skladbe izvode uživo uz festivalski orkestar ili pratnju klape ili ansambla, a izvođači mogu nastupiti i samostalno uz gitarsku ili klavirsku pratnju

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u izravnome će prijenosu na Drugome programu Hrvatske televizije te na HRT - Radiju Split i HRT – Radiju Knin u subotu, 19. kolovoza, s početkom u 21 sat prenositi 20. Dalmatinsku šansonu, šibenski festival prepoznatljiv po svojoj kvaliteti i u organizacijskome i u umjetničkome smislu. Voditelji prijenosa su Uršula Tolj i Robert Ferlin, producent je Neven Domljan, redatelj Tvrtko Grgić, a urednica Snježana Nožinić. Robert Ferlin prepoznatljivo je lice i glas HRT – Radija Rijeka, a Dalmatinsku šansonu vodio je već desetak puta. “Gledao sam Šansonu godinama prije nego što sam je počeo voditi, ona mi je obilježila svako ljeto i uistinu sam počašćen što sad mogu biti i dijelom toga velikog događaja kao voditelj. Pamtim svaku Šansonu, ali najviše mi je u sjećanju ostala ona na kojoj je bila večer Arsena Dedića nakon što nas je zauvijek napustio taj veliki i posebni čovjek. Cijeli je Šibenik plakao i pjevao 'Kamo da putujem'. Evo, i sad mi je toplo pri srcu kad se sjetim toga veličanstvenog trenutka”, prisjetio se HRT-ov voditelj Robert Ferlin.

Poznata HRT-ova voditeljica i urednica Uršula Tolj prošle je godine na Dalmatinskoj šansoni sudjelovala kao autorica, a ove godine sudjeluje kao voditeljica. “Šibenik je doista prelijep grad, uz koji me veže puno uspomena. Dalmatinske šansone vjerno pratim kao doista poseban festival, koji uspijeva slijediti svoj put već godinama. Jako me raduje moja ovogodišnja uloga na tome festivalu”, izjavila je HRT-ova urednica i voditeljica Uršula Tolj.

Festival dalmatinske šansone, birajući najbolje hrvatske izvođače i autore stihova i glazbe, tijekom godina je zauzeo vodeće mjesto među hrvatskim kulturno-glazbenim festivalima. Dokaz je tomu i proglašenje najboljim kulturnim događajem grada Šibenika 1998., 1999. i 2008. godine te osvajanje cijenjene diskografske nagrade Porin za najbolji festivalski album 2001., 2004., 2007., 2008. i 2012. godine.

Jedna od posebnih značajki festivala jest i to što se sve skladbe izvode uživo uz festivalski orkestar ili pratnju klape ili ansambla, a izvođači mogu nastupiti i samostalno uz gitarsku ili klavirsku pratnju. Festivalske nagrade Statua šansonijera i Plaketa festivala dodjeljuju se za najizvođeniju šansonu, najboljega debitanta, najbolji tekst, najbolju interpretaciju, najcjelovitije kantautorsko djelo, nagradu publike i najbolju šansonu.

Prijenos Večeri novih skladbi 20. Dalmatinske šansone u subotu, 19. kolovoza, bit će moguće pratiti i preko mobitela, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi. (N.K.)

Foto: Krasnodar PERŠUN/HRT
IZVOĐAČI

Večer novih skladbi okupit će mnogobrojne izvođače, među kojima su Krešimir Batinica, Neno Belan, Klapa Brodarica, Bernarda Bruno, klapa Cambi, Meri Cetinić, Četiri tenora, Diogen, Grupa 022, Max Hozić, Indigo, klapa Iskon, Libar, The ljubičanstveni, Tommi Mischell, Romana Lalić Pejković, Ivo Perkušić, Branimir Bubica & klapa Sebenico, Stefany, klapa Šufit, Nikolina i Sandro, Trio Gušt, ZSA ZSA i Ivan Ive Županović.

Najčitanije iz rubrike