Regija
VANDALIZAM U ĐAKOVU

Novu ljetnu pozornicu išarali ružnim grafitima
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Nakon što se prošlog petka na prvoj projekciji Ljetnog kina, projekta koji zajednički prvi put provode Centar za kulturu i Grad Đakovo u suradnji s Foto-kino klubom Đakovo, u Strossmayerovom parku okupilo više od 150 građana koji su pod vedrim nebom uživali u projekciji filma “Ja, Daniel Blake”, netko, kome ovaj projekt “nije sjeo”, odlučio je to javno izraziti grafitima na ljetnoj pozornici.

Naime, ubrzo nakon uspješne prve projekcije, a druga je zakazana za nadolazeći petak, za sada nepoznati počinitelji ispisali su crnim sprejem niz grafita i poruka. Iako se većina njih odnosi na nezadovoljstvo u Hrvatskom nogometnom savezu, ima i onih koji upućuju na neslaganje s projekcijama ljetnog kina. Većina njih sadrži i vulgarne izraze.

Ovaj vandalski čin osudio je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić uz poruku kako ih ovo neće zaustaviti u daljnjem provođenju projekta, pa će građani već u petak nakon što se pozornica i zid na kojemu se filmovi prikazuju preboji, moći pogledati izvrstan iranski film “Trgovački putnik”.

- Ovdje je riječ o uništavanju gradske imovine i onaj tko je ovo napravio stvorio nam je dodatne troškove. Osuđujemo takav čin, ali nas to neće zaustaviti u novim projekcijama filmova koje smo priredili za naše sugrađane, osobito zbog toga što vidimo da je projekt jako dobro prihvaćen - kazao nam je gradonačelnik Mandarić dodavši kako će pozornica i zid biti sanirani do petka.

Jučer, kada smo fotografirali grafite, u parku smo susreli skupinu mladih, među kojima je bilo ponajviše djevojaka.

- Netko očito misli da je umjetnik i da je ovim napravio jako veliku stvar, ako je toliko hrabar, trebao je ostaviti potpis. Najlakše je skrivati se u mraku i iza spreja. Uz to, ako ima nešto protiv HNS-a i Mamića, neka mu poruku ostavi u Zagrebu, a ne ovdje. Da, sigurno će Mamić doći u Đakovo i čitati ono što mu je netko napisao na ljetnoj pozornici - kaže 17-godišnja Đakovčanka.

Ljetno kino održava se petkom u 20.30 do 1. rujna, a ulazak je slobodan. Na kraju spomenimo i sadržaj filma”Trgovački putnik” koji će Đakovčani moći pogledati u petak u Ljetnom kinu.

- Prisiljeni napustiti svoju ruševnu kuću, Rana i Emad, iranski glumački par koji trenutačno priprema uloge u predstavi “Smrt trgovačkog putnika” Arthura Millera, unajmljuju stan od kolege glumca. Ne znajući da je tu prije njih boravila žena loše reputacije, koja je imala mnogo “klijenata”, oni se useljavaju. Nesretnim spletom okolnosti, jedan od klijenata svraća u stan jedne noći dok se Rana kupa sama u kadi, a posljedice ovog događaja potpuno će poremetiti miran život ovog para, stoji u najavi filma.

Maja MUŠKIĆ

Iako se većina njih odnosi na nezadovoljstvo u HNS-u, ima i onih koji upućuju na neslaganje s projekcijama ljetnog kina

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike