Osijek
GRADSKI STAMBENI FOND

Tri se neuvjetna stana uređuju,
tri su predviđena za rušenje
Objavljeno 16. kolovoza, 2017.

Zbog nedostatka nekretina u stambenom fondu, Grad Osijek napokon se uhvatio u koštac s neuvjetnim stanovima u svome vlasništvu koji su godinama bili na rubu između rušenja i spašavanja. Riječ je o praznim nekretninama koje nisu pogodne za življenje, a koje su, kažu, posebno zanimljive socijalno ugroženim osobama.

No, iako se očekivalo kako će Grad, zbog deficita u stambenom fondu, u konačnici uložiti u uređenje svih raspoloživih nekretnina, to se ipak neće dogoditi.

- Neuvjetan stan u smislu Odluke o davanju gradskih stanova u najam je onaj koji nije pogodan za stanovanje jer ne ispunjava minimalne tehničke uvjete za redovno stanovanje - postojanje ispravnih vodovodnih i električnih instalacija, prozora, vrata, podova i sanitarnog čvora koji su u funkcionalnom stanju, minimalno jedan dimnjak te na samostojećim objektima i ispravan krov. Grad Osijek trenutačno raspolaže sa šest neuvjetnih stanova praznih od osoba i stvari koji su u vlasništvu Grada Osijeka. Na jednom je od tih stanova u tijeku postupak za njegovo osposobljavanje za redovno stanovanje i dodjelu, a dva će stana biti u postupku osposobljavanja za redovno stanovanje i dodjelu. Stanovi koji se osposobe za redovno stanovanje bit će dodijeljeni u skladu s odredbama Odluke o davanju gradskih stanova u najam. Preostala su tri stana u izuzetno lošem građevinskom stanju. Kako su potrebna znatna financijska sredstva za njihovo osposobljavanje, Grad Osijek nema interes ni mogućnost za njihovu adaptaciju, kažu iz Grada Osijeka dajući do znanja kako će stanovi za koje nije odobrena sanacija biti srušeni.

S time se pak ne slaže nekolicina udruga i entuzijasta koji predlažu da sami urede neuvjetne nekretnine u koje bi potom uselile socijalno ugrožene osobe bez nade za rješavanje stambenog pitanja (nisu na listi za dodjelu gradskih stanova, a potrebna im je pomoć). No, iz Grada odgovaraju kako je takvo što nemoguće s obzirom na to da su neuvjetni stanovi koje Grad neće uređivati narušene statike ili do te mjere uništeni vlagom da su nepopravljivi. I. Solar

PROPADAJU ZBOG VLASNIČKIH SPOROVA

Uz spomenutih šest stanova u kategoriji “neuvjetnih”, u evidenciji Grada Osijeka nalazi se i četrdesetak stanova praznih od osoba i stvari, a koji su predmetom postupaka u skladu s odredbama Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i na kojima će nakon okončanja postupaka biti utvrđeno pravo vlasništva fizičkih osoba ili Republike Hrvatske. Kako vlasničkopravni status predmetnih stanova nije riješen, a njihovo je građevinsko stanje izuzetno loše (nalaze se u objektima starijim od sto godina, narušene su statike, vlažni...), Grad Osijek nema interes za njihovu adaptaciju.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike