Regija
POMOĆ SAMAČKIM KUĆANSTVIMA

60 žena želi posao gerontodomaćice!
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

ĐAKOVO

Grad Đakovo u suradnji s Udrugom”Svjetlost” i Udrugom civilnih žrtava Domovinskog rata Đakovštine ulazi u program zapošljavanja žena Europskog socijalnog fonda “Zaželi”.

30 mjeseci

Ovaj program, na nacionalnoj razini vrijedan 400.900.000 kuna, financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz sredstava Europskog socijalnog fonda, pa je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava još u lipnju objavilo otvoreni poziv za dodjelu nepovratnih sredstava. Projekt će trajati 30 mjeseci, a naglasak je na zapošljavanju žena starijih od 50 godina. Dok su okolne općine do sada preko javnih radova zapošljavale žene koje su se brinule o staračkim i samačkim kućanstvima, Grad Đakovo prvi je put ušao u takav projekt. Do sada se u gradsku upravu prijavilo 60-ak žena zainteresiranih za zapošljavanje.

- Projekt je u izradi i Grad je izišao s javnim pozivom za korisnike i djelatnice ovog programa, gdje posao može pronaći kritična skupina nezaposlenih žena s obzirom na to da danas tržište rada tu skupinu nešto starijih žena ne prihvaća i odbacuje - kaže zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Dodaje kako u Gradu smatraju da je projekt EU sjajan te da će preko njega određenu financijsku sigurnost steći sada nezaposlene žene spomenute dobi.

Grad Đakovo poziva sve starije osobe te osobe u nepovoljnom položaju (osobe s invaliditetom, osobe s mentalnom retardacijom, kronične bolesnike i druge), a kojima je potrebna pomoć, potpora i podrška u kućanstvu da se jave u zgradu gradske uprave, soba br. 4, a pozivaju i žene zainteresirane za zapošljavanje da se jave na istu adresu.

- Javni poziv ide u dva smjera, zapravo, broj žena koje će biti zaposlene ovisit će o broju korisnika. Imamo situaciju u Đakovu da je ta populacija koja bi mogla ući među korisnike prilično suzdržana i nešto se teže javlja, vjerojatno se radi o nelagodi, pa smo i na to spremni. Nastojat ćemo tome pristupiti na način da same žene koje se prijavljuju pronađu i korisnike o kojima će se skrbiti - dodaje Francem.

On naglašava kako će projekt “Zaželi” omogućiti zapošljavanje ne samo ženama starijim od 50 godina nego i svim nezaposlenim ženama, bez obzira na dob, koje su spremne raditi ovaj posao.

- Zanimljivo je da projekt obuhvaća doslovne sve, od materijalnih troškova, prijevoza, koji može biti osiguran tako da ženama nabavimo bicikle, možemo zaposliti administratora u projektu, projekt-menadžera itd. Mislimo da je ovaj projekt jako važan za Grad Đakovo. Bez obzira na to što je ograničen na određeno vrijeme, vjerujemo da će se nakon isteka nuditi novi projekti i nove mogućnosti. Mislim da, kad jednom uđemo u tu priču, dugoročno možemo osigurati zapošljavanje spomenutoj skupini žena - zaključuje Francem.

Antun Galić, također zamjenik gradonačelnika, smatra važnim naglasiti i činjenicu da su do sada ministarstva, kada bi se okretala prema novcu iz Europskog socijalnog programa, taj novac usmjeravala prema udrugama.

- Novac se trošio za razne administrativne troškove. Ovaj put se krenulo direktno prema potrebitijima, što smatram pohvalnim - kaže Galić. Francem naglašava i kako je ovdje važno što se udruge neće poklapati u istom poslu te da su u projektu obvezni partneri Centar za socijalnu skrb i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Maja MUŠKIĆ
Angažirani i župni uredi

Znatno više se, doznajemo u Gradu Đakovu, javilo zainteresiranih žena u potrazi za poslom od potencijalnih korisnika. “U tom dijelu angažirali smo i župne urede na području Grada, poslana im je obavijest da obavijeste svoje korisnike o pomoći koja im se nudi. Važno je uliti povjerenje korisnicima da iza toga stoje pouzdani ljudi”, kaže Francem.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike