Regija
PROBLEMI SE NASTAVLJAJU

Štitar još uvijek nema općinski proračun
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

ŠTITAR

Na svibanjskim izborima u Štitaru je pobijedio dugogodišnji HDZ-ov načelnik Marko Bikić koji je, nezadovoljan tretmanom u vlastitoj stranci, u utrku za novi mandat prvi put išao kao kandidat grupe birača.

Naime, zbog neizglasavanja proračuna za 2017., pet mjeseci prije lokalnih izbora ostao je bez načelničke fotelje, a Vlada je imenovala povjerenika. Birači su mu u svibnju ponovno ukazali povjerenje, a Općinsko vijeće konstituirano je krajem lipnja iz drugog pokušaja kada je za predsjednicu izabrana Marina Pranjić iz HDZ-a. Od ukupno 11, Nezavisna lista Marka Bikića dobila je pet vijećnika, a po tri vijećnika Liste HDZ-a i HSS-a. S obzirom na to da nije osigurao većinu u Vijeću, što je Bikiću otegotna okolnost, problemi u Štitaru i dalje se nastavljaju, jer ni do danas nije izglasan proračun kao osnovni financijski dokument za funkcioniranje Općine.

Bikić je, kaže, predsjednici Vijeća uredno predao prijedlog proračuna, ali on nije uvršten u dnevni red posljednje sjednice Vijeća. Pojašnjava da je predsjednica bila dužna u roku 15 dana ponovno sazvati sjednicu i kao točku dnevnog reda uvrstiti izglasavanje prijedloga proračuna, no sasvim je izgledno da do toga neće doći. U tom slučaju novu sjednicu saziva načelnik u roku od 15 dana, no, s obzirom na situaciju, pitanje je hoće li biti kvoruma. U ovakvim uvjetima, napominje Bikić, Općina teško funkcionira, nema ulaganja niti izgradnje komunalne infrastrukture, a sve je veće nezadovoljstvo i među udrugama koje su ostale bez sredstava za rad.

Uprava NK Sloga općinskom načelniku postavila je ultimatum: Ako u roku od 15 dana ne riješi pitanje financiranja kluba koji je ostao bez sredstava, slijedi kolektivna ostavka. Bikić se nada da će se ova teška situacija i problemi u Štitaru ipak uspjeti riješiti kako bi Općina do kraja godine mogla normalno funkcionirati na dobrobit mještana. Ako se, pak, novoizabrani vijećnici ne budu mogli složiti i ako budu opstruirali rad općinskog načelnika, Štitar će ponovno na izbore. Općinsko vijeće bit će raspušteno, a Vlada će drugi put morati imenovati povjerenika.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Općina teško funkcionira, nema ulaganja ni izgradnje komunalne infrastrukture

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike