Regija
STAMBENO ZBRINJAVANJE I OBNOVA

Gradi se 20 stanova
za tzv. pustaraše
Objavljeno 11. kolovoza, 2017.

BELI MANASTIR/KNEŽEVI VINOGRADI

U Kneževim Vinogradima u tijeku su radovi na višestambenom objektu na adresi Glavna ulica 185, s ukupno 20 stanova, a riječ je o budućem smještaju za tzv. pustaraše.

Uskoro i u Belom Manastiru

Radovi su počeli krajem rujna prošle godine, a ugovoreni rok završetka gradnje studeni je 2017. Cijena građenja je 8,7 milijuna kuna. Službeni su to podaci Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Dobra je vijest da se slično očekuje i u Belom Manastiru. Naime, na sastanku krajem srpnja u tom baranjskom gradu predstavnici Belog Manastira i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje dogovorili su gradnju višestambenog objekta s također 20 stanova. Stambeni objekt gradit će se na državnom zemljištu, a procijenjena vrijednost radova iznosi deset milijuna kuna. Aktivnosti na izradi projektne dokumentacije počet će ove godine, a početak gradnje planira se za 2018. Državni tajnik Nikola Mažar na tragu će dogovora reći da će se intenzivirati aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji.

– Vidi se napredak u stambenom zbrinjavanju u OBŽ-u, a nadam se da će to pridonijeti i demografskoj obnovi, i da će mladi ostati u tom dijelu RH. S dolaskom na čelnu poziciju Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, prije nešto više od godinu dana, dočekao me je niz problema. Zbog smanjenog proračuna aktivnosti se nisu odvijale zadovoljavajuće, a direktnu štetu osjećali su korisnici na terenu. Obitelji su čekale građevni materijal više od devet godina, branitelji i njihove obitelji čekali su stambeno zbrinjavanje i više od 20 godina, a obitelji koje su bile u najmu državnih stanova nisu ih mogle otkupiti. Stala je gradnja novih kuća i stanova, a građevni se materijal dodjeljivao u malim količinama. Bilo je bitno napraviti reorganizaciju unutar SDUOSZ-a, ojačati javnu nabavu i izvršenje proračuna kako bi se zatražilo povećanje sredstava iz državnog proračuna i pokrenulo aktivnosti na terenu – naveo je Mažar, dodavši da su, nažalost, sva područja o kojima se ured skrbi područja opustošena ratnim događajima, s uništenim gospodarstvom i područja s kojih mladi odlaze.

I kadrovski stanovi

– Bilo je bitno pokrenuti procese stambenog zbrinjavanja kako bi se stvorili preduvjeti ostanka i uz razvoj gospodarstva omogućio život na tim područjima. Osim ratom uništenih područja, na područjima posebne državne skrbi postoje i područja koja su bila pod okupacijom ali nisu imala direktne ratne štete i obnove, poput jednog dijela Baranje. Potaknuti činjenicom da se u tome dijelu nisu poduzimale aktivnosti stambenog zbrinjavanja, u obilasku i razgovoru sa županom i gradonačelnicima stvorili smo mjere za kapitalne aktivnosti i gradnju novih višestambenih objekata i adaptaciju stambenih jedinica, u koje će se u sljedeće dvije godine uložiti više od 20 milijuna kuna. Prva zgrada već se gradi, u Kneževom Vinogradima, a za drugu, u Belom Manastiru, priprema se izrada projektne dokumentacije – kazao je.

– Osim gradnje novih zgrada prvi pua nakon više od desetljeća SDUOSZ je povećao i druge aktivnosti na području županije te trenutna ulaganja iznose 20-ak milijuna kuna, a do sada je ukupno utrošeno 1,6 milijardi kuna (uključujući obnovu) – dodao je državni tajnik. Prema njegovim riječima, to su konkretni koraci koji će pridonijeti ostanku i poboljšanju kvalitete života na području županije, ali i omogućiti stvaranje novih mladih obitelji, kao i dolazak stručnog kadra u okviru modela dodjele kadrovskih stanova. Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje dodjelom imovine u državnom vlasništvu, zanimljiv je podatak kako je od početka programa stambenog zbrinjavanja na području Osječko-baranjske županije, sukladno sa Zakonom o područjima posebne državne skrbi, spomenuti ured raspolagao s gotovo 3000 stambenih jedinica u vlasništvu RH. Do danas 1106 stambenih jedinica prodano je ili darovano.

Središnji državni ured još raspolaže s 1894 stambene jedinice, od kojih je veći dio dan u najam, a preostali se odnose na oštećene stanove, uglavnom na pustarama. Od te imovine koja je dana u najam, ali je još uvijek u državnom vlasništvu, 200 objekata nalazi se na području Belog Manastira.

– Na području županije u tijeku su aktivnosti za 241 korisnika po modelu darovanja građevnog materijala za popravak/gradnju obiteljskih kuća u privatnom vlasništvu. Od navedenog broja, u fazi izrade projektne dokumentacije je 111 obiteljskih kuća u privatnom vlasništvu, za 31 obiteljsku kuću u privatnom vlasništvu u tijeku je priprema za izradu projektne dokumentacije, za 35 kuća u tijeku je priprema za isporuku građevnog materijala, a za 64 kuće u ovom se trenutku isporučuje građevni materijal – naveli su iz Središnjeg ureda, dodavši kako je od početka programa stambenog zbrinjavanja do sada na području OBŽ-a taj ured isporučio i darovao građevinske pakete za popravak ili gradnju 1779 obiteljskih kuća u privatnom vlasništvu, za što je utrošeno 204,4 milijuna kuna (s PDV-om).

Gledajući po općinama i gradovima, najveći udio građevnog materijala dodijeljen je u Erdutu (224) i Osijeku (201), ali i u Bilju (208), Belom Manastiru (135), Dardi (127), Semeljcima (123), Kneževim Vinogradima (106), Čemincu (81)... Na listi stambenog zbrinjavanja u OBŽ-u za 2017. godinu nalaze se ukupno 732 podnositelja zahtjeva, i to po modelima: dodjela u najam stanova i kuća (218), dodjela oštećenih kuća (8), dodjela građevinskog zemljišta i građevnog materijala (58), dodjela građevnog materijala (448). Inače, u razdoblju 2014. – 2016. godine u OBŽ je izdano ukupno 157 rješenja o pravu na stambeno zbrinjavanje prema navedenim modelima.

Sanja BUTIGAN

čekanje

DEVET GODINA TREBALO JE DA DOBIJU MATERIJAL

Povrat novca stradalnicima

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je u razdoblju od 2014. do 2016. izvršio 53 povrata kupoprodajne cijene za stanove i obiteljske kuće na području Osječko-baranjske županije. Vrijednost povrata iznosi 7,53 milijuna kuna. Riječ je o povratu kupoprodajne cijene bez kamata hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te obiteljima smrtno stradalih, zatočenih ili nestalih i umrlih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koji su vlastitim sredstvima ili kreditom otkupili stan ili obiteljsku kuću u državnom vlasništvu na područjima posebne državne skrbi.

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike