Dome slatki dome
LIFESTYLE NOVI USISAVAČ

S inteligencijom na razini djeteta
Objavljeno 10. kolovoza, 2017.

LG-jevi inženjeri s višegodišnjim iskustvom rada u primjeni robotike kod kućanskih uređaja razvili su robotski usisavač HOM-BOT Turbo+, koji je Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave Nacionalnog sveučilišta u Seoulu proglasio najnaprednijim robotskim usisavačem s ljudskim karakteristikama.

Umjetna inteligencija (AI), koja je u središtu svih današnjih naprednih robota, ima mnoge definicije, a jedna od njih je i sposobnost učenja iz iskustva. Roboti, suprotno znanstvenoj fantastici i Hollywoodu, ne moraju nužno biti inteligentni, ali moraju biti strojevi koji su sposobni izvesti određene vrste poslova. Većina današnjih najboljih robotskih usisavača posjeduje sposobnost učenja. Međutim, prema rezultatima Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave, ne uče svi robotski usisavači na istoj kognitivnoj razini.

Tri područja

Sveučilište je testiralo robotske usisavače vodećih proizvođača da bi izmjerilo njihovu inteligenciju u tri područja, percepcije, prosuđivanja i djelovanja, te su ih potom svrstali u tri razine inteligencije. LG-jev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ dobio je najvišu ocjenu te je dosegnuo razinu nazvanu “dijete” (druge su "majmun" i "dupin") jer su ispitivači izjednačili sposobnost učenja HOM-BOT Turbo+ robotskog usisavača s onom šestogodišnjeg ili sedmogodišnjeg djeteta. Primjenjujući tehnike konvolucijskih neuronskih mreža (CNN) LG-jevi inženjeri su robotskom usisavaču omogućili da razlikuje čovjeka i psa analizom pohranjenih slikovnih podataka. Najnoviji model LG-jevog robotskog usisavača ima ugrađenu LG DeepThinQ tehnologiju, koja poboljšava oštrinu percepcije i prosuđivanja, a to su dvije glavne značajke razvijene umjetne inteligencije. Zbog toga je ovaj najnoviji model dosegnuo razinu djeteta u usporedbi s modelima prije dvije godine, koji su bili na “razini majmuna”.

Sposobnost analitike

Ono što razlikuje LG-jev robotski usisivač HOM-BOT Turbo+ s DeepThinQ tehnologijom od konkurentskih modela njegova je sposobnost da ne prepoznaje samo prepreke i najučinkovitije putanje pri čišćenju doma nego i ljude. Primjerice, kad najnoviji LG-jev robotski usisavač dođe do čovjeka, pričeka kratko da se osoba makne s puta, ali kad naiđe na namještaj i druge nepokretne predmete u prostoru, ne čeka, nego ih jednostavno zaobiđe i nastavlja čišćenje. Tu sposobnost analitike Nacionalno sveučilište Seoul smatra posebno vrijednom i jedinstvenom.

“Jako smo ponosni smo što u LG-ju ne razvijamo samo vrhunske kućanske uređaje nego i one pametne”, rekao je Song Dae-hyun, predsjednik kompanije LG Home Appliance & Air Solutions. “Ono što smo naučili s robotskim uređajima koji rade u domovima primjenjujemo i na naše najnovije robote koji rade na drugim mjestima. Tako će naš Airport Robot ovog mjeseca početi raditi na Međunarodnoj zračnoj luci Incheon.”

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

TEST: EINHELL TE-SW 18/610 LI-SOLO

Za čiste staze i sve površine oko objekta

Najčitanije iz rubrike