Regija
FENOMEN

Jedini grad koji koristi dvije registracijske pločice - PS i SL
Objavljeno 9. kolovoza, 2017.

SLATINA

Registracijsko područje Slatine i Orahovice jedino je područje u Hrvatskoj na kome građani imaju pravo na registracijskim pločicama svojih vozila imati dvije vrste oznaka - PS i SL. To je poprilično zbunjujuće, ali domaći ljudi su se naviknuli, a gosti se čude i pitaju se kako je to moguće.

Slatina je do 1992 godine bila Podravska Slatina, pa vlasnici automobila uz sadašnju oznaku SL, još uvijek imaju i nekadašnju PS. Kad su nekim hrvatskim gradovima poslije Domovinskog rata vraćena njihova povijesna imena, postale su aktualne i oznake na automobilskim registracijskim pločicama. Među takvim gradovima je i Požega pa neki u kategoriju s dvjema vrstama oznaka ubrajaju i područje Požege. Razlika između Slatine i Požege je u tome što su se nove hrvatske registracijske oznake počele izdavati kad je Požega početkom 1992. već promijenila ime, dok je Slatina još imala pridjev “podravska”. Slatina je svoje povijesno ime vratila također 1992. godine, ali poslije 8. siječnja, kad je problematika registracijskih oznaka zakonski regulirana.

Nakon početka izdavanja novih registracijskih pločica vozači nisu morali mijenjati postojeće pločice, nego se one postupno zamjenjuju u svim onim slučajevima redovnih zamjena: kada vozači prvi put registriraju vozilo, prilikom promjene registracijskog područja te u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja pločice. Zato u Slatini još ima automobila s oznakom PS.

Orahovica je do 2005. godine pripadala registracijskom području Našica, pa su automobili nosili oznaku NA, ali prateći potom ustroj županija područje Orahovice pripojeno je Slatini. Tako se danas na području Orahovice mogu vidjeti automobili s pločicama SL, ali i oni s pločicama NA.

Činjenica je da će s vremenom sve doći na svoje, da će oznake PS za Slatinu i NA za područje Orahovice jednostavno nestati. Ali do tada, ako želimo prema registracijskim pločicama znati gdje je koje vozilo registrirano, moramo znati dvostruke oznake.

Premda u nekim službenim evidencijama stoji da se registracijske pločice s oznakom PS ne izdaju “od kada je naziv grada promijenjen iz Podravska Slatina u Slatina”, to jednostavno ne stoji. Godinama su gradski oci pokušavali utjecati na promjenu PS pločica u SL, ali to jednostavno nije išlo. Izgovori su bili da je to preskupo i da postoje zalihe otisnutih PS pločica, ali pritisak javnosti (i medija) ipak je urodio plodom i oznaka PS, kao svojevrsni simbol bivšeg režima, sada se sve rjeđe viđa na našim prometnicama.P.Žarković

Novi popis od siječnja 2005.

Novi Popis oznaka registracijskih područja sastavni je dio Pravilnika o registraciji vozila koji je Ministarstvo unutarnjih poslova donijelo 5. siječnja 2005. godine (ministar Marijan Mlinarić). Tek tada oznaka SL propisana je za gradove Slatinu i Orahovicu, te za općine Crnac, Čačinci, Čađavica, Mikleuš, Nova Bukovica, Sopje, Voćin i Zdenci.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike