Osijek
SINDIKATI UPOZORAVAJU NA NEKOREKTNE POSLODAVCE

Obećaju radnicima godišnji, pa se u posljednji tren predomisle!
Objavljeno 26. srpnja, 2017.
Problem je u tome što se u pojedinim tvrtkama ne rade godišnji planovi - tvrde sindikalisti

Srpanj i kolovoz mjeseci su kada se brojni Osječani sa zadovoljstvom brčkaju u moru ili pak uživaju u slobodnom vremenu na gradskim kupalištima. No, trenutno im mnogi njihovi sugrađani zavide. I to ne samo oni u besparici. Riječ je mahom o radnicima zaposlenim u trgovini, poljoprivredi i građevini koji već poslovično muku muče s ostvarivanjem prava na imalo godišnjeg odmora u ljetnim mjesecima.

Iz sindikata upozoravaju kako je kršenja radnički prava u ovom segmentu sve više te kako je riječ o pojavi koja dodatno demoralizira ljude koji uz minimalne plaće ostaju i bez satisfakcije korištenja godišnjih odmora kada im je to najpotrebnije. A to je ljeti, za vrijeme školskih praznika, kada mogu putovati s djecom, te kada im supružnici zaposleni u pravičnijim radnim okruženjima obično moraju iskoristiti prvi dio odmora.

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) kažu kako srž ovoga problema leži u činjenicu da brojni poslodavci zakonsku obavezu izrađivanja i/ili poštovanja plana godišnjeg odmora ne shvaćaju ozbiljno. Obrazac koji se često ponavlja je da poslodavac formalno ne pravi plan godišnjeg odmora, ali usmeno obeća radniku da u određenom terminu može koristiti godišnji odmor. Radnik taj termin uskladi sa supružnikom, uplati si kakvo putovanje, a kada se datum početka odmora približi, poslodavac ih na godišnji odmor ne pušta! Frustrirajuće su to situacije u kojima ljudi nemaju izbora nego šutjeti jer misle da će ako se pobune izgubiti posao.

- Izrađivanje plana godišnjih odmora na godišnjoj razini zakonska je obveza poslodavca i u većim sustavima gdje su organizirane sindikalne podružnice to se i radi. Tako radnici točno znaju svoj raspored godišnjih odmora. No u manjim sustavima ljeti je puno problema oko iskorištavanja godišnjih odmora zbog nepostojanja godišnjeg plana. Poručujem ljudima da se organiziraju i zatraže našu potporu, te da na taj način privole poslodavca da izrađuje godišnji plan - poziva Krešimir Dorić, sindikalni organizator SSSH za istok Hrvatske.

Uz izradu godišnjeg plana godišnjih odmora problemu s korištenjem prava na godišnji odmor ljeti, kada je na poslodavce najveći pritisak radnika koji žele na odmor, može se doskočiti starom praksom - kolektivnim godišnjim odmorima.

- Nekada su kolektivne godišnje odmore imale sve veće tvrtke, a neke su i danas zadržale tu, za sve dobru poslovnu praksu. Jasno, postoje struke u kojima je takvo što u srpnju i kolovozu nemoguće. No kada je kolektivni godišnji odmor jasno definiran, radnicima je ipak lakše. Jer iako možda ne mogu iskoristiti godišnji odmor kada im odgovara zbog drugih članova obitelji, bar unaprijed znaju kada će se moći odmoriti, pa u skladu s time i planirati - kaže Dorić.

Ivana SOLAR

prijedlog

SINDIKATI PREDLAŽU KOLEKTIVNE GODIŠNJE ODMORE

Najčitanije iz rubrike