Dome slatki dome
STAZE KAO ATRAKTIVNI DETALJI

Šarmantni vrtni puteljci i šetnice
Objavljeno 20. srpnja, 2017.
Puteljak od sipkog materijala jednostavna je i jeftina alternativa betonskom ili popločenom puteljku

Šetnice i puteljci služe kao hodnici između često korištenih područja vašeg dvorišta. Osim što usmjeravaju i određuju prolaze dvorištem, puteljci stvaraju i vizualne pravce koji usmjeravaju oko na atraktivne detalje ili područja.

Puteljak od sipkog materijala jednostavna je i jeftina alternativa betonskom ili popločenom puteljku. Lagani sipki materijal poput šljunka, usitnjenog kamenja, kore ili komadića drveta rabe se za popločavanje pripremljene površine za puteljak. Obrub koji je postavljen širinom puteljka na mjestu drži materijale koji nisu fiksni unutar njega. Osim uporabe standardnog, gotovog, plastičnog obruba, rubove puteljka možete ukrasiti pomoću običnih materijala za popločavanje, poput drveta, rezanog kamena i opeke za popločavanje. Za rezultate koji će izgledati privlačno rabite materijal koji ste rabili u vanjskom dijelu kuće ili drugim strukturama u okućnici. Odaberite sipke materijale koji će nadopunjavati boju i teksturu vašeg obruba.

Projekt sa sipkim materijalom može rabiti obrub od opeke postavljen u zemlju, što dobro izgleda na opuštenim puteljcima kojima se ne hoda često. Ipak, ta se metoda treba primjenjivati samo na čvrstom tlu koje nije previše vlažno. Opeke koje su postavljene u mekano ili vlažno tlo neće zadržati svoj oblik.

Sipki materijali dostupni su u većini vrtnih i trgovačkih centara. Velik broj trgovina prodaje te materijale upakirane u vreće, što olakšava njihov transport i uporabu. Tvrtke koje dobavljaju agregate također prodaju mrvljeni kamen i sitan šljunak bez ambalaže, što je često jeftinija opcija. Ako kupujete sipke materijale bez ambalaže, možda će biti lakše ako vam ga dobavljač i dostavi umjesto da ga sami prevozite.

Dok razmišljate kako oplemeniti vrt puteljcima, uzmite u obzir njegovu uobičajenu uporabu, imajući na umu da su puteljci ispunjeni sipkim materijalom pogodniji za područja kojima se ne hoda puno. Također, razmislite kako će se puteljak uklopiti u jedinstveni stil i oblik vaše okućnice. Zaobljeni puteljci stvaraju mekani, opušteni izgled koji nadopunjuje tradicionalni dizajn okućnice, dok ravni ili uglati puteljci dobro pristaju uz suvremeni dizajn.

Možda ćete strateški položiti puteljak kako biste dodali dubinu nekom području ili naglasili zanimljiv detalj. J.Kn.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike