Regija
DIMNJAKE ĆE ČISTITI “BUDROVAC”

Kazna za nemarne građane 150 kn, za koncesionara 3000
Objavljeno 18. srpnja, 2017.

FERIČANCI - Dimnjačarska je služba obvezatna komunalna usluga, koja je propisana Odlukom o obavljanju dimnjačarskih poslova na području Općine Feričanci, a obavljat će je Budrovac – Obrt za dimnjačarske usluge i završene radove iz Đakova. Takvu odluku donijelo je Općinsko vijeće Feričanci, a na prijedlog stručnog povjerenstva.

- Duže vrijeme bili smo bez dimnjačara, no uspjeli smo ove godine na natječaju dobiti jednog ponuditelja. Natječaj je bio raspisan u ožujku, na koji je ponuditelj podnio pravovaljanu prijavu. Povjerenstvo je utvrdilo da je ponuda bila pravovaljana i da ponuditelj ispunjava sve zakonske kriterije natječaja - obrazložio je pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Ivan Matulić, koji je bio i predsjednik povjerenstva.

Dimnjačarski obrt Budrovca koncesiju za obavljanje dimnjačarskih poslova dobio je na rok od pet godina. Koncesionar će platiti Općini Feričanci godišnju koncesijsku naknadu u iznosu od 2000 kuna, i to jednokratno najkasnije do 30. studenoga. Naknada je prihod proračuna i koristi se za građenje objekata komunalne infrastrukture.

Koncesionar će uslugu vlasnicima ili korisnicima kuća naplatiti nakon što ju izvrši, a na temelju ispostavljenog pisanog računa, po cijenama i na način koji će biti utvrđen ugovorom o koncesiji.

- Cijena usluge bit će ista, s tim da je povećan broj čišćenja, pa će konačni iznos za mještane ipak biti malo veći. Umjesto tri, dimnjaci na kruta goriva morat će se čistiti četiri puta godišnje jer nas na to zakon tjera - objasnio je pročelnik Matulić.

Obrt Budrovac bio je odlukom načelnika angažiran prošle godine, a cijena čišćenja po dimnjaku bila je 37,50 kuna te se zasad neće mijenjati. O dolascima dimnjačara korisnici će biti obaviješteni 15 dana ranije preko Obavijesti na oglasnim pločama.

Nadzor nad obavljanjem dimnjačarskih usluga obavljat će, uz nadležne inspekcijske službe, i općinski komunalni redar. Komunalni redar će narediti i kontrolirati obavljanje dimnjačarskih radova, ali i naplaćivati kaznu. Građani koji zatvore vrata dimnjačarima Budrovac obrta i ne dopuste im čišćenje dimnjaka platit će kaznu od 150 kuna. No predviđena je kazna i za nemarnog koncesionara. Kazna od 3000 kuna čeka obrt, a 700 kuna odgovornu osobu, i to za naplaćivanje usluge suprotno cjeniku, nevođenje kontrolne knjige, ne plaćanje koncesijske naknade te nečišćenje i nekontroliranje dimnjaka u rokovima. S. Fridl

Umjesto tri, dimnjaci na kruta goriva morat će se čistiti četiri puta godišnje

Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike