Osijek
NOVI NAPAD NA LIJEČNIKE KBC-A

Pacijent nasrnuo na doktora,
a policija prijavila obojicu?!
Objavljeno 29. lipnja, 2017.
Nakon upita Glasa Slavonije, policija se ispričala liječniku i povukla prijavu

Liječnici i medicinsko osoblje KBC-a Osijek ovog su tjedna ponovno bili žrtve fizičkog napada pacijenta. Naime, tijekom dežurstva s ponedjeljka na utorak na Klinici za psihijatriju pacijent, revoltiran činjenicom da mu liječnik ne želi dati tražene lijekove, fizički je nasrnuo na medicinsku sestru i dr. Domagoja Benića, koji je inače psihijatar na Kliničkom odjelu dječje i adolescentne psihijatrije KBC-a Osijek.

Kako je pacijent navodno registrirani narkoman, koji je čest pacijent ove Klinike, zbog incidenta je pozvana i policija. Na Klinici za psihijatriju svjedoče kako su ovakvi napadi na njih česta pojava, zbog vrste pacijenata s kojima rade, te kako Knjigu incidenata popunjavaju tromjesečno. No, ono što ih je u ovom slučaju posebno iznenadilo postupanje je policijskih službenika. Naime, nekoliko sati nakon incidenta policija se vratila na Kliniku kako bi uručila prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira te poziv za Prekršajni sud i pacijentu, ali ovaj put i samom liječniku, koji je napadnut na radnom mjestu.

Osječki odvjetnik Vedran Stanić svjedoči nam kako je ovo uobičajena praksa policije, a i sam je imao sličan slučaj u kojem je zastupao Osječanina kojega su napali u vlastitoj garaži.

- On se od napadača branio vikom, deranjem i pokojom psovkom, zbog čega je na kraju dobio prekršajnu prijavu za remećenje javnog reda i mira. Njihov je stav da sudionici incidenta pred sudom trebaju objasniti tko je kriv, a tko ne. U ovom konkretnom slučaju dogodilo se da je sutkinja proglasila krivima i mog klijenta i njegova napadača jer je stav da se ti valjda ne bi smio braniti ni vikom i galamom. Naravno da smo se na ovakav apsurd žalili - kaže odvjetnik Stanić.

Zanimljivo je i da je dan poslije incidenta našem listu stigao službeni odgovor Policijske uprave osječko-baranjske u kojem sada stoji da “policijski službenici II. policijske postaje Osijek provode kriminalističko istraživanje nad jednom osobom”. Neslužbeno doznajemo da je policija ipak promijenila svoj stav i očito shvatila da je pogriješila kada je liječnika izjednačila s njegovim napadačem. Tako su navodno dva policijska inspektora tijekom utorka poslijepodne, a nakon našeg novinarskog upita u kojem smo tražili objašnjenje za neobično postupanje policije, ponovno otišla u bolnicu, gdje su se ispričali zbog prijave protiv liječnika te ju povukli, a protiv pacijenta pokrenuli krim-istraživanje.

Nefreteta Z.EBERHARD
FIZIČKI ILI VERBALNI NAPAD DOŽIVJELO 93 % LIJEČNIKA

Podsjetimo kako je još u svibnjju pacijent u alkoholiziranom stanju fizički napao medicinske tehničare na Objedinjenom hitnom prijemu KBC-a Osijek, što je bio samo jedan u nizu od nekoliko napada na liječnike ove godine. HLK je u jesen 2016. godine proveo istraživanje pod nazivom “Nasilje među liječnicima”. Istraživanje je utvrdilo da je čak 93 posto anketiranih liječnika na poslu doživjelo neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja. Fizički napad na liječnika dogodio se u 22 posto zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj. U okviru istraživanja 83 posto anketiranih liječnika istaknulo je da su napadi na radnom mjestu bili verbalni, dok je 17 posto liječnika doživjelo i fizičko nasilje.

nasilje

NAPADI NA LIJEČNIKE SVE SU ČEŠĆA POJAVA

Možda ste propustili...

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

INFO DAN EU PROJEKATA FAKULTETA ZA DENTALNU MEDICINU I ZDRAVSTVO

Projekti vrijedni 5 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike