Osijek
PROGRAM “PAIN” U AMBULANTI ZA BOL

Pacijenti: Vratili su nam život bez boli
Objavljeno 14. lipnja, 2017.
Dobro je što je zdravstveno osiguranje prihvatilo ovaj oblik liječenja, kaže Pancer

Vezani članci

PRIM. DR. SC. MIRA FINGLER, UTEMELJITELJICA MEDICINE BOLI U KBC-U OSIJEK:

Kronična je bol već epidemijskih razmjera

U Zavod za liječenje boli, preciznije u Ambulantu za bol, svakodnevno se javljaju desetci građana kojima bol predstavlja veliki problem u obavljanju svakodnevnih obveza. Kako je za određene modalitete liječenja potrebno čekanje, ondje tim sastavljen od liječnika, fizioterapeuta, psihologa, radnog terapeuta i medicinskih sestara mijenja percepciju boli i pacijentima znatno olakšava vrijeme prije, primjerice, operativnog zahvata.

Mirjana Rebić (75) i Violeta Pancer (56) dvije su pacijentice među mnoštvom koje je prošlo dnevnu bolnicu u Zavodu za liječenje boli i program Pain, kojim im je znatno olakšano zdravstveno stanje, a kronične boli koja ih je mučila godinama, kažu, gotovo da se više i ne sjećaju.

- Prošla sam multidisciplinarni program liječenja kronične boli, i to nakon višegodišnjih problema s kralježnicom i artrozom zglobova koljena. Na skali od osam bol se nakon završenog jednomjesečnog programa Pain smanjila na tri, a radiofrekvencija kojom mi je smanjena bol puno mi je pomogla. Sretna sam što sam mogla proći nefarmakološko liječenje, pa sad bez boli mogu čekati operaciju - kaže Mirjana Rebić, predsjednica Inicijalnog odbora Udruge pacijenata s kroničnom boli čija je osnivačka skupština bila u ponedjeljak.

Mjesec dana dnevne bolnice i program Pain prošla je i 56-godišnja Violeta Pancer, koja pati od dugogodišnjih problema s kralježnicom. Kaže kako je nakon završetka programa osjetila znatno poboljšanje.

- Prošla sam vježbe, individualno savjetovanje, fizikalnu terapiju i divim se timu koji je ne samo meni nego svima u grupi znatno pomogao. Sad funkcioniram znatno bolje i dobila sam pravilnu terapiju koju liječnici obiteljske medicine ne znaju propisati. Drago mi je da je naše zdravstvo prihvatilo ovakav oblik liječenja koji ide na trošak zdravstvenog osiguranja i svakome tko osjeća bolove preporučujem ovaj program, ispričala nam je Violeta Pancer koja je uz akupunkturu prošla i TENS terapiju, laser, magnet i UZV.

O istovjetnoj terapiji može posvjedočiti i autorica ovog članka. Liječenje u Ambulanti za bol pomoglo joj je izdržati neopisivu bol nakon ekstruzije petog diska u vratnoj kralježnici. Petodnevne injekcije koje joj je propisao obiteljski liječnik nisu pomogle, a nakon što je uzimala goleme količine tableta kako bi smanjila bol, a koje joj nisu pomogle, u Ambulanti za bol propisan joj je samo jedan lijek. Sve do operativnog zahvata, točnije puna tri mjeseca, držala se propisane terapije u točno određeno vrijeme, a bol i neprestani trnci u lijevoj ruci postupno su nestajali. Naposljetku, zahvaljujući stručnom timu i desetodnevnom tretmanu, bez boli je izdržala sve dane do neizbježnog operativnog zahvata.

Marija MIHELIĆ

udruga

PODRŠKA I RAZMJENA ISKUSTAVA ČLANOVA

Možda ste propustili...

ZAVOD ZA HITNU MEDICINU OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Nacionalni dan hitne pomoći

47. REGIONALNA DOMIJADA U OSIJEKU

Natjecanje 350 djece iz osam učeničkih domova

Najčitanije iz rubrike