Osijek
PRIM. DR. SC. MIRA FINGLER, UTEMELJITELJICA MEDICINE BOLI U KBC-U OSIJEK:

Kronična je bol već epidemijskih razmjera
Objavljeno 14. lipnja, 2017.

Vezani članci

PROGRAM “PAIN” U AMBULANTI ZA BOL

Pacijenti: Vratili su nam život bez boli

Okupljanje što većeg broja osoba koje boluju od različitih vrsta kronične boli, međusobna podrška, razmjena iskustava i širenje medicinskih spoznaja u području liječenja kronične boli samo su neki od ciljeva Udruge pacijenata s kroničnom boli koja je u ponedjeljak osnovana u Osijeku i trenutačno ima stotinjak članova - bolesnika i zdravstvenih djelatnika.

Da je riječ o iznimno važnoj udruzi slaže se i prim. dr. sc. Mira Fingler, utemeljiteljica medicine boli u Kliničkom bolničkom centru Osijek i članica europskog Udruženja za bol, dodajući kako je Osijek u pogledu osviještenosti jako dobro pozicioniran jer medicina boli u Osijeku postoji već dugi niz godina.

- Bol je indikator kvalitete zdravstvenog sustava i mogu reći da je Osijek perjanica medicine boli u Hrvatskoj, no nažalost, bol još uvijek nije javnozdravstveni prioritet. No, važan je partnerski savez između bolesnika i liječnika kako bismo što bolje prevenirali i liječili bol, to više jer su se u Europskom parlamentu dogodile krucijalne promjene u smislu direktiva, pa su tako nedavno na Malti predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije dali novu definiciju kronične boli. Bol je tako dijagnoza za sebe, neovisna o bilo kojoj drugoj bolesti i pratećim stanjima - kaže dr. Fingler.

Ističe kako je to važno i zbog ekonomskih razloga jer, kako kaže, svaki peti Europljanin danas pati od kronične boli. Raspolaže i podatcima da od migrene, križobolje, vratobolje i slično pati gotovo 153 milijuna bolesnika, što dovodi do 500 milijuna dana bolovanja svake godine.

- Neliječena je bol veći teret za nacionalnu ekonomiju nego dobro liječena bol. Mi se stoga udružujemo i nadamo se da smo na pravom putu. Osviještenost želimo prenijeti i na medije, a o tome mogu pričati naši članovi, ljudi koji su prošli najviši standard konzervativnog liječenja - poručila je dr. Fingler.

Nada se da će osnivačka skupština promijeniti percepciju boli, ali i promijeniti pristup bolesniku s kroničnom boli. - Kronična bol već je sad epidemijskih razmjera. Svaki novi iskorak na tom planu značajan je i možemo napraviti puno i za bolesnike i za zdravstveni sustav, ali i za ekonomiju - naglasila je naša sugovornica. M. Mihelić

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike