Regija
U POTRAZI ZA SVOJOM GENERACIJOM

Maturirali u Trgovačkoj školi još 1967. godine i nikad se više nisu našli
Objavljeno 8. lipnja, 2017.
Marija Kovač, djevojački Kretonić, želi naći učenike iz svog razreda i organizirati susret

ĐAKOVO - Godine 1967. godine tada Marija Kretonić, ili kako ju od milja zovu Marica, danas udana Kovač, bila je maturantica Školskog centra za stručno obrazovanje kadrova u trgovini u Osijeku. Ove godine, kaže ta inače poznata i uvijek aktivna Đakovčanka, njezin bi razred trebao obilježiti čak 50 godina mature. Međutim, nakon što su napustili školske klupe nikad se nisu našli ni na jednoj obljetnici, pa je svaki kontakt nekad bliskih školskih prijatelja izgubljen.

- Pronašla sam stare fotografije iz vremena kada smo bili maturanti, a imam i jednu iz razreda. Vidim da se ovih dana obilježavaju različite obljetnice mature pa me srce boli što se mi nismo ni jednom sastali nakon svog završenog školovanja - priča nam Marica. Kaže kako se njihova škola nalazila na Zrinjevcu, a s njom ju je pohađala još jedna Đakovčanka, Božica Kroato, danas Šaško. Jedino je s njom Marica ostala u kontaktu.

- Samo nas dvije smo bile iz Đakova, malo je bilo učenika s ovom područja, više su to bili oni s baranjske strane, pa čak i iz Srijema. Jednog smo zvali Lala iz Tapara. Bila su to druga vremena, mi smo odmah nakon mature dobili posao. Pogotovo mi odavde, nama je Trgopromet tada platio i dom, odnosno smještaj. Već 1. srpnja 1967. godine dobili smo posao - prisjeća se Marica s nostalgijom tih minulih vremena.

- Gledam druge kako susreću svoje prijatelje iz škole, pa mi srce zaigra, a kako bi tek bilo da se uspijemo naći mi koji se tolike godine nismo vidjeli! Nema veze što smo se rasuli po raznim stranama, sigurna sam da netko zna za nekoga gdje je. Molim zato obitelj, rodbinu, sinove, kćeri, unuke, ako na ovim fotografijama prepoznaju nekog od svojih da im jave da ih tražim. Želim organizirati susret, pa makar nas bilo samo nekoliko - kaže Marica.

- Možete objaviti moj broj mobitela: 091/550-6329 i reći da pozivam da mi se jave oni koji imaju bilo kakvu informaciju o ljudima s fotografije ili oni sami - poručuje Marica.

A kako je svoja sjećanja podijelila s nama, tako bi rado učinila i sa svojim školskim prijateljima.

Maja MUŠKIĆ

Marica poziva sve koji imaju korisne informacije da joj jave na broj mobitela 091/550-6329

Svi se okupljali u “27. julu”

Marica kaže i kako su bili složan razred s divnom razrednicom, Ivankom Srb.

- Većinom smo svi bili s različitih strana, u razredu je bilo jako malo Osječana. Dom u kome smo bili smješteni bio je u dvorištu škole. Pamtim i mjesto na koje smo svi rado odlazili, restoran “27. juli”. Svi smo se tamo hranili, i dandanas postoji uski prolaz prema mjestu gdje je bio restoran. Onamo su dolazili studenti i srednjoškolci. Nije tada bilo nikakvih iksica. Koliko smo samo puta ondje jeli fini grah, tijesto sa sirom... - prisjeća se Marica.

Možda ste propustili...

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

OŠ VLADIMIRA NAZORA U ERASMUS+ PROJEKTU

Vinkovački osnovci ugostili španjolske vršnjake

Najčitanije iz rubrike