Dome slatki dome
MONTAŽU POVJERITI SERVISERIMA

Gdje smjestiti klima-uređaj
Objavljeno 8. lipnja, 2017.

Pri izboru klima-uređaja treba imati na umu sljedeće parametre: volumen prostora, namjena, je li prioritet grijanje ili hlađenje, visina prostorije, položaj objekta, izolacija objekta, a valja imati na umu i vanjske i unutrašnje faktore koji mogu utjecati na temperaturu u prostoru.

Za razliku od klasične klime, kojoj smo daljinskim odredili zadanu temperaturu, a ona samo služi kao temperatura termostata, jer klima ili radi ili ne, kod invertera postoji nekoliko snaga na kojima radi uređaj pa kako se približava temperaturi koju smo mu odredili, tako smanjuje tlakove, odnosno snagu grijanja. Time se dobije 30-ak posto ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim ukapčanjem i iskapčanjem kompresora i mnogo bolji rad u zimskim uvjetima.

Montažu uređaja svakako treba povjeriti serviserima, jer je klima-uređaj, kada ga iznesete iz trgovine, samo poluproizvod, koji tek montažom, pravilnim spajanjem vanjske i unutrašnje jedinice te punjenjem medijem postaje proizvod na koji dobivate jamstvo.

Pozicija unutarnje jedinice mora biti takva da ne puše u onaj dio prostora u kojem se ljudi najduže zadržavaju.

Udaljenost između jedne i druge jedinice treba biti što manja, zbog potencijalnih gubitaka i opterećivanja uređaja, a za modele s inverterom ne smije biti veća od desetak metara.

Treba razmišljati o odvodu kondenzata koji proizvodi unutarnja jedinica pri hlađenju, odnosno vanjska jedinica kad se grijemo. S obzirom na to da klime uobičajeno nemaju ugrađenu pumpicu za vodu, od dna klime mora biti provučena cijev kojom se rješavamo kondenzata. Ta cijev mora imati konstantan pad, bez ijednog dijela koji bi predstavljao sifon u kojem bi se zadržavala voda.

Klima-uređaj treba priključiti na električni vod koji je minimalno opterećen drugim potrošačima, a za veće klima-uređaje potrebno je dovesti samostalni električni priključak. D.P.

Potrošnja

Budući da klima-uređaj radi na principu toplinske crpke, njegova je potrošnja mnogo manja od potrošnje standardne električne grijalice. Koeficijent energetske učinkovitosti govori koliko puta više energije dobijemo od klima-uređaja nego što klima-uređaj uzima iz električne mreže. Potrošnja klima-uređaja s inverterom zbog svoje posebne izvedbe manja je za 30 do 40 posto.

Možda ste propustili...

DIZAJN: KOMFOR UZ MALE ZAHVATE

Pripremite se za ugodno opuštanje

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike