Osijek
SASTANAK TRIJU KROVNIH UDRUGA MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA

Ujedinjena borba za bolji status medicinskih sestara kreće iz Osijeka
Objavljeno 26. svibnja, 2017.

Prvim je ujedinjenim sastankom triju krovnih udruga medicinskih sestara i tehničara, Hrvatskog sindikata medicinskih sestara, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske udruge medicinskih sestara, koji je održan u četvrtak u KBC-u Osijek, počela ujedinjena borba za bolji status hrvatskih medicinskih sestara i tehničara.

- Središnja je tema naš status, krenuvši od srednje medicinske sestre pa do visokoobrazovanih diplomiranih sestara, magistara sestrinstva i sada već doktorica sestrinstva, koje u hrvatskom sustavu uopće nisu ni prepoznate ni vrednovane. Stoga ćemo inzistirati prvo da se ukine zabrana zapošljavanja, potom da se poradi na tome da medicinske sestre ostanu u Hrvatskoj i da im se priznaju njihovi obrazovni statusi - naglasila je Anica Prašnjak, predsjednica sindikata ove struke.

Dopredsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Verica Alerić podsjetila je kako je upravo prva generacija magistara sestrinstva odškolovana u Osijeku.

– No, mi smo jedina profesija gdje nije prepoznato visoko obrazovanje, zbog čega smo razočarane i tužne. S druge strane, što se tiče kvalitete, imamo najkvalitenije medicinske sestre. Zato ujedinjena borba sestara kreće upravo sada i upravo iz Osijeka i ja bih ovo nazvala povijesnim trenutkom hrvatskog sestrinstva - odlučna je Alerić.

Iz Hrvatskog su sindikata medicinskih sestara upozorili i kako je do sada, prema neslužbenim podatcima, iz Hrvatske otišlo više od 700 medicinskih sestara.

- Posao medicinske sestre se marginalizira i struka se prepoznaje tek kada se dogode neki incidenti. Tužno je da iz državnog proračuna školujemo svoje ljude, koje ćemo onda pustiti da odu njegovati pacijente po Europi i svijetu. S druge strane, primjerice, u KBC-u Osijek kronično nedostaje osoblja, ima mnogo prekovremnih sati, a kada se odlazi na godišnje odmore, nema tko raditi - upozorila je Prašnjak.

Iz Hrvatske udruge medicinskih sestara naglasili su kako je riječ o prvom koraku kojim će se pokušati upozoriti nadležne na veliki rascijep između hrvatskog zakonodavstva o sestrinstvu i onoga što se događa u praksi.

- Ovo je zacijelo pozitivan primjer za buduću praksu - zaključila je Marija Gilja, potpredsjednica Hrvatske udruge medicinskih sestara. N. Z. Eberhard

PACIJENTI U OSIJEKU AGRESIVNI SU ZBOG TEŠKE SOCIJALNE SITUACIJE

Magistra sestrinstva i dopredsjednica HKMS-a Verica Alerić u četvrtak je prokomentirala i incidentne situacije s agresivnim pacijentima, koji su se nedavno dogodili u osječkoj bolnici.

- Što se tiče agresivnih pacijenata, mi se s tim susrećmo često. No, kod nas u Osijeku je to izraženije zbog socijalne situacije. Ljudi su bez posla, depresivni su i nervozni pa nemaju razumijevanja i strpljenja ni za koga. Stoga stalno moramo upozoravati na vulnerabilnost naše struke - naglasila je Alerić.

700

medicinskih sestara i tehničara do sada otišlo iz Hrvatske

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike