Kultura
DOMAĆIN JUBILARNOG IZDANJA FESTIVALA GLUMCA BIT ĆE GRAD ILOK

Ansambl osječkog “Bijelog jelena” dobio nagradu “Nevenka Filipović”
Objavljeno 21. svibnja, 2017.

Vezani članci

JEDINIM ZAGORKINIM SLAVONSKIM ROMANOM KRENUO PROGRAM 24. FESTIVAL GLUMCA

Jedino glumac zna ispravno vrjednovati sve ono što je potrebno za odličnu ulogu

23. FESTIVAL GLUMCA ZAVRŠIO DODJELOM NAGRADA I PRIZNANJA

Najbolja predstava “Bljesak zlatnog zuba”, Nela Kocsis najbolja glumica Festivala

“RITINOJ ŠKOLI” ZAPLJESKALI VINKOVČANI

N. Janjić: Nikada nije kasno za neke stvari

VINKOVCI

Svečanom podjelom nagrada završen je 24. festival glumca, a najboljom je proglašena predstava “Kao na nebu” Raya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju žensku ulogu pripala je Eciji Ojdanić za Suzanu u predstavi “Kako život” Nine Mitrović u režiji Ivana Lea Leme i produkciji Kazališta Moruzgva iz Zagreba, te Miji Krajcar za Pepeljugu u predstavi “I živjele su sretno” Nine Horvat u režiji Frane Marije Vranković i produkciji Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica.

- Velika je čast i povlastica dobiti nagradu od kolega glumaca, to je velik poticaj - rekla je Mia Krajcar.

Istu su nagradu dobili i Vinko Kraljević za ulogu Branka u predstavi “Kako život” i Željko Königsknecht za ulogu Gospodina Jurića u predstavi “Traži se novi suprug”  Mire Gavrana u režiji Željka Königsknechta i produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh.

Nužan iskorak

- Posebna je čast dobiti nagradu od kolega, oni osjećaju nijanse koje običnom gledatelju promaknu. Ispuniti kriterije kolega i struke, koji vam daju priznanje, stvara veliko zadovoljstvo. Festival je jako dobar u ideji, no mislim da bi sad trebalo napraviti iskorak. Zahvalan sam pokojnom Vanji Drachu, Zvonku Torjancu i Himzi Nuhanonoviću za pokretanje festivala, koji je mnogo više od toga - rekao je Vinko Kraljević.

Nagrada “Ivo Fici” za najboljega glumca ili glumicu do 28 godina pripala je Aneti Matulić za ulogu Tihane u predstavi “Cabaret Splićanke” Ivana Lea Lema u produkciji Gradskog kazališta mladih Split. Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje ostvarenje u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu ili mlade dobio je ansambl predstave “Bijeli jelen” Vladimira Nazora u režiji Tamare Kučinović i produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

- Predstavu smo radili cijelu punim srcem, dali sve od sebe i željeli smo da djeca to prepoznaju - rekla je Ivana Vukičević, košuta/mama u “Bijelom jelenu”.

Najboljoj predstavi festivala “Kao na nebu” pripala je nagrada “Vanja Drach”.

Dodatna energija

- Svaka predstava nakon što dobije nagradu, dobije i dodatnu energiju i na tim krilima ide dalje. Sretni smo i nagrada nam je velika čast i obveza za dalje - rekao je Igor Kovač, glumac GDK Gavella.

- Zatvaramo 24. izdanje, a dogodine slavimo četvrt stoljeća predivnog festivala na koji svi rado navraćamo, i hvala Slavoniji - poručila je predsjednica HDDU-a, Perica Martinović.

O festivalskim je nagradama odlučivalo prosudbeno povjerenstvo: Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija).

- Ove smo godine imali izvanredne predstave zahvaljujući izborniku Siniši Ružiću. Trebalo bi biti više nagrada jer ima zaslužnih, iako su svi došli kao izvrsni, najbolji od najboljih, pa nam je jako teško bilo odlučiti. Najveće priznanje glumcu je od publike nakon odigrane predstave. Možda bi bilo dobro uvesti glas publike - napomenula je Izmira Brautović.

Predsjednik Festivalskog odbora Joško Ševo rekao je kako glumci već 24 godine pokušavaju vratiti ljubav kojom Vukovarsko-srijemska županija dočekuje glumce svake godine, i to će činiti i ubuduće.

Mario KOKAJ

publika

TREBA LI FESTIVALU I NAGRADA PUBLIKE?

GLUMAC U PRVOM PLANU

Ljepota kolektivne igre, tako često zanemarena na pozornicama hrvatskoga kazališta, u predstavi “Kao na nebu” pokazuje ispravnost povratka istinskoj zajedničkoj interpretaciji. Pod sjajnom dirigentskom palicom Ozrena Grabarića, koji je ansambl Gavelle pretvorio u istinski orkestar kojim tako čarobno dirigira, privlačila je pozornost publike u svojoj izvedbi u Vinkovcima. Redatelj Medvešek istančanim je odnosom prema glumcu, shvaćajući proces glumačkog rada i snage glumačke osobnosti, na sceni stavio glumca u prvi plan i time pokazao i dokazao da je glumac, kako je rekao Zvonimir Torjanac, početak i završetak kazališnog čina - stoji u obrazloženju.

POTIČE MAŠTU I ODGAJA

Stručni ocjenjivački sud, po treći je put u povijesti festivala napravio iznimku i umjesto jednom glumcu dodijelio nagradu ansamblu DK B. Mihaljevića. U obrazloženju se ističe: Predstava “Bijeli jelen” očiti je dokaz da je igrajući predstave za djecu, poštujući estetiku, liriku i likovnost moguće potaknuti dječju maštu te pritom otvoriti mogućnost odgoja nove kazališne publike. Dječja je publika to potvrdila za izvedbe u Vukovaru svojom koncentracijom i velikom pozornošću prateći radnju glumaca na pozornici. Tekst Vladimira Nazora kao školska lektira u sjajnoj adaptaciji i inscenaciji Tamare Kučinović dokazuje da hrvatski nacionalni tekst itekako ima mjesta u kazalištima za djecu i mladež diljem zemaljske kugle.” (N.Vek.)

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike