Kultura
PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima
Objavljeno 22. travnja, 2024.
Promocija knjige Julijane Adamović "Oče, ako jesi" održat će se u osječkom Klubu knjižare Nova danas (utorak, 23. travnja) u 19 sati. Na predstavljanju u sklopu manifestacije Noć knjige sudjelovat će Julijana Adamović, Ivana Buljubašić Srb i Ivica Vuletić.

Kada se 1965. mladi rezervist Damjan Knežević prilikom spašavanja ljudi iz potopljenog sela domogne vrijednoga ručnog sata iz Drugoga svjetskog rata i hrpe dokumenata, vjeruje da je pronašao trag svoga oca. Slijedeći više od dvadeset godina tragove iz dnevnika i papira tragat će za svojim ocem, a zapravo slagati priču Pala Nađa. Priču koja je mogla biti i sudbina njegova, njemu nepoznata oca. Vojvođanski Mađar Nađ imao je tri sina s tri različite žene – Švabicom, Mađaricom i Hercegovkom, sva su trojica na ovaj ili onaj način nosila ime Tomo, a za sebe je sanjao velike snove, koje nikad nije ostvario. Sudbina Pala Nađa, njegovih žena, majke i djece sudbina je onih kojima se vihor povijesti poigrava, onih koji vjeruju u bolju budućnost, koja traje do sljedećeg rata, sljedeće revolucije.

Julijana Adamović ispisala je veličanstven roman o Panoniji – crnoj zemlji koja rađa i pokapa. "Oče, ako jesi" atipična je obiteljska saga, velik roman o ženama i muškarcima, o političkim funkcionarima, o običnim ljudima, no nadasve o sinovima koji ostaju bez očeva i cijeli ih život traže umjesto da krenu svojim, drukčijim, putem. Autorica, koja je čitateljsku pozornost, između ostalog, privukla zbirkom priča "Kako su nas ukrali ciganima" (2008.) i romanom "Divlje guske" (2018.), ovim ostvarenjem nedvojbeno se potvrđuje kao ime čija pripadnost suvremenom proznom kanonu ne bi smjela doći u pitanje. D.M.
Možda ste propustili...

KNJIGA "DIPLOMATSKI PEČAT - SASVIM OSOBNO" PREDSTAVLJENA U OSIJEKU

Stotinu dosad nepoznatih diplomatskih priča

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana