Kultura
23. FESTIVAL GLUMCA ZAVRŠIO DODJELOM NAGRADA I PRIZNANJA

Najbolja predstava “Bljesak zlatnog zuba”, Nela Kocsis najbolja glumica Festivala
Objavljeno 23. svibnja, 2016.

Dodjelom nagrada i priznanja u dvorani “Mladost” u Županji, gradu domaćinu, završen je 23. Festival glumca, čiji je glumački domaćin bio istaknuti hrvatski kazališni, filmski i televizijski glumac Ivo Gregurević.

Ocjenjivački sud u sastavu: Sanja Marin, Lidija Helajz i Draško Zidar odlučio je nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini dodijeliti predstavi “Bljesak zlatnog zuba” Mate Matišića, u režiji Zorana Mužića i produkciji Zagrebačkog gradskog kazališta “Komedija”.

Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju glumicu dodijeljena je Neli Kocsis za ulogu Laure Lenbach u predstavi “U agoniji” Miroslava Krleže, autorskom projektu Ozrena Grabarića, Darka Stazića i Nele Kocsis, u produkciji Centra mladih Ribnjak – Scena Ribnjak i Putujućeg kazališta – PUK iz Zagreba.

Dobitnica nagrade je i Anja Šovagović Despot, za ulogu Violet Weston u predstavi “Kolovoz u okrugu Osage” Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i produkciji Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba.

- Čast mi je što sam treći put osvojila ovu nagradu koja nosi ime moga oca Fabijana Šovagovića, a posvećujem je svojim kolegama u predstavi i svim velikanima hrvatskog glumišta s ovoga područja koji više nisu s nama, kao što su Vanja Drach, Nada Subotić, moj otac i drugi - kazala je Anja Šovagović Despot.

Nagradu Fabijan Šovagović za najboljeg glumca dobili su Marko Torjanac za ulogu Sigmunda Freuda u predstavi “Freudova posljednja seansa” Marca St. Germaina, u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art iz Zagreba, te Joško Ševo za ulogu šjora Paška Balancane u predstavi “Laživac” Marijane Nole, u režiji Zorana Mužića i produkciji HNK u Šibeniku.

Ocjenjivački sud u sastavu Dubravko Mataković, Zdravko Dvojković i Branka Hlevnjak, dodijelio je Nagradu za najbolji kazališni plakat Vanji Cuculiću za plakate predstava Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba. Pohvale su dobili Studio Omazić za plakat predstave “Hinkemann” ZKM-a, te Marin Mimica za plakat predstave “Dobitnik” Kazališta KNAP iz Zagreba.

U sklopu Festivala u gradovima Vukovarsko-srijemske županije gostovalo je 15 predstava u glavnom programu. Pet predstava izvedeno je u sklopu popratnog programa, a uključivale su i program Teatar mladih, odnosno nastupe članova Ogranka mladih HDDU-a, studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu te Umjetničke akademije u Osijeku. Održane su i tradicionalne manifestacije zbog kojih je ovaj Festival specifičan, a to su: Glumci pjesnici, Dan domaćina, misa posvećena glumcima i Glumačko sijelo, 11 Malih noćnih razgovora s glumcima, Kazališni kviz te dvije izložbe.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Pero Eranović ovogodišnji je dobitnik nagrade Ivo Fici za najboljeg mladog glumca ili glumicu do 28 godina, za monodramu “Priče iz Vukovara”, autorskom projektu Pere Eranovića, u produkciji Umjetničke akademije u Splitu i HNK Split – Scene mladih. “Zahvaljujem članovima ocjenjivačkog suda koji su prepoznali vrijednost ove predstave, kao i izborniku Enesu Kiševiću što je uopće odabrao predstavu za Festival glumca. Ovo mi je prva nagrada u žvotu i neizmjereno sam sretan”, poručio je Pero Eranović.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike