Kultura
“RITINOJ ŠKOLI” ZAPLJESKALI VINKOVČANI

N. Janjić: Nikada nije kasno za neke stvari
Objavljeno 7. veljače, 2017.

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” odigrana je odlična predstava u produkciji Planet Arta “Ritina škola”, koja je nasmijala ispunjeno vinkovačko kazalište.

U predstavi igraju Nataša Janjić kao frizerka Rita i Marko Torjanac u ulozi profesora Pravdana na večernjem tečaju književnosti. “Ritina škola” Willyja Russella jedna je od najizvođenijih suvremenih komedija u svijetu, a u produkciji Planet Arta adaptirana je za Hrvatsku. Time priča o znanju i obrazovanju postaje još zanimljivija i intrigantnija, a govori nam o tome što se događa kad se u društvu koje baš ne cijeni znanje pojavi djevojka koja želi znati više, želi nešto naučiti.

Rita je inteligentna, pametna frizerka koja osjeća da joj u životu nešto nedostaje. Pravdan je toliko rezigniran da mu više ništa ne nedostaje ili je bar tako mislio dok nije počeo predavati na večernjem tečaju književnosti. Što je znanje, zašto je ono uopće potrebno, čemu ono služi, što njime dobivamo - samo su neka od pitanja s kojima se njih dvoje susreću, svatko sa svoje strane katedre, na tečaju književnosti koji postaje sve samo ne običan, kao i njihov odnos.

Odlična glumica Nataša Janjić igrala je ulogu Rite te je na kraju predstave s puno emocija rekla: “Nisam u Vinkovcima prvi put, dolazim više godina na Festival glumca. Moram istaknuti da Festival glumca okuplja najbolji presjek predstava u Hrvatskoj. I sama sam dobitnica nekoliko nagrada na Festivalu. Prvi put smo s 'Ritinom školom' u Vinkovcima Marko i ja izvan Festivala. Mogu reći da je u Vinkovcima publika predivna, poznaju kazalište i prava su kazališna publika, tako da uvijek imam visoka očekivanja, koja se i ostvare. Igrala sam ulogu Rite, frizerke koja želi znati više u životu, nije zadovoljna samo znanjem koje joj je dano samim školovanjem i želi još više naučiti te dolazi do umornog profesora Pravdana. Jedno o drugome puno toga nauči i u konačnici naprave jedno putovanje kroz znanje. Ovu predstavu igramo već tri godine i jako je uspješna, publika je voli i svi se mogu u njoj prepoznati. Baš uživamo igrati u ovoj predstavi.”

Svaka predstava ima svoju poruku, a prema riječima Nataše Janjić, poruka je ove uistinu lijepe predstave, koja je oduševila izvedbom u Vinkovcima: “Treba učiti, treba se pitati, treba nekada vidjeti koje izbore imaš u životu. Nikada nije kasno za neke stvari i u biti treba znatiželjno otvorenih očiju ići kroz život. Život može biti čaroban ako ga malo preokreneš.”

Ako se malo dotaknemo glumačke karijere Nataše Janjić, kako ona kaže, svaki medij joj je drag, tako da povremeno igra u kazalištu, u serijama te u filmovima.

“Umorila sam se od 'Prave žene', dugo smo snimali, drago mi ja što sam se malo vratila u kazalište. Ne znači da se opet neću vratiti na televiziju a čekaju me i dva filma prije ljeta, tako da ću opet snimati, malo opet drukčije, al' sve me podjednako raduje”, rekla je na kraju Nataša Janjić.

Ona i Marko Torjanacza svoje uloge u ovoj predstavi nagrađeni su Nagradom “Fabijan Šovagović” na Festivalu glumca u Vinkovcima i brojnim drugim nagradama. Mario Kokaj

Život može biti čaroban ako ga malo preokreneš

Možda ste propustili...

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

Najčitanije iz rubrike