Kultura
JEDINIM ZAGORKINIM SLAVONSKIM ROMANOM KRENUO PROGRAM 24. FESTIVAL GLUMCA

Jedino glumac zna ispravno vrjednovati sve ono što je potrebno za odličnu ulogu
Objavljeno 15. svibnja, 2017.

VINKOVCI - U Gradskom kazalištu “Joza Ivakić” u Vinkovcima, predstavom “I živjele su sretno” Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, prema tekstu Nine Horvat i u režiji Frane Marije Vranković svečano je otvoren 24. festival glumca, na kojem će do 22. svibnja u gradovima Vukovarsko-srijemske županije biti izvedeno 18 predstava u konkurenciji za festivalske nagrade.

Prema riječima domaćice Festivala, dugogodišnje ravnateljice Kazališta Žar ptica u Zagrebu Marije Sekelez, iznimno je važno što je posvećen glumcu:

- Jedino mi glumci znamo kroz što prolazimo u stvaranju uloge i zato znamo to i ispravno vrjednovati.

Pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste-Soče u pozdravnoj je riječi rekla kako glumci vole doći u Vinkovce i na Festival glumca, jer ga osjećaju svojim.

- Kako je rekao Zvonimir Torjanac, glumac je početak i začetak kazališnog čina, ovo je festival posvećen glumcu i logično je da glumci vole dolaziti - rekla je Hraste-Soče.

U sklopu svečanosti otvorenja prigodnim su se riječima nazočnima obratili i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić te ministrica regionalnog razvoja i Europskih fondova, Gabrijela Žalac.

U sklopu festivala bit će večer poezije Glumci pjesnici, Mali noćni glumački razgovori, bit će izvedena monodrama “Sve što sam prešutjela” Mije Begović, predstava “Nenad X” Ogranka mladih HDDU-a, održat će se okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjici smrti kazalištarca Joze Ivakića, Susreti kazališnih akademija s produkcijama klase Joška Ševe s ADU-om u Zagrebu, klase Roberta Raponje s UAOS-a te diplomskog ispita Anete Matulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Kao uvod u 24. festival glumca odigrana je predstava osječkog HNK - “Vitez slavonske ravni”, koju je prema romanu Marije Jurić Zagorke režirao Dražen Ferenčina. M.Kokaj

PROGRAM ZA PONEDJELJAK

U ponedjeljak, 14. svibnja, u GK “Joza Ivakić” u 14 sati predstava je “'2, 14” Kazališta Virovitica i Umjetničke akademije u Osijeku, a u 20 sati “Dosjei” Teatra Osmi dan iz Poljske, u Vukovaru, u 20 sati, u Hrvatskom domu “I živjele su sretno”. U Otoku u Domu kulture na rasporedu je predstava “Demokracija” Udruge Riječi /Prave/ Predstave Zagreb, s početkom u 18.30 i 21 sat te u Iloku u 21 sat, u Slovačkom domu.

Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike