Osijek
MLADI CRVENOG KRIŽA

Učenici Medicinske škole izborili prvo mjesto u državi za Crveni križ Osijek
Objavljeno 18. svibnja, 2017.

Ekipa mladih Gradskog društva Crvenog križa Osijek, koju su predstavljali učenici Medicinske škole Osijek Lorena Spreitzer, Matej Jurković, Renata Jakić, Lea Kasa, Florijan Hajba i Matea Paradžik, s mentoricom Majom Rakin, osvojila je prvo mjesto u kategoriji mladih na 21. Državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa.

Natjecanje se održavalo od 11. do 14. svibnja u Sisku, gdje je snage odmjerilo 120 učenika, pobjednika gradskih, odnosno međužupanijskih natjecanja, u dvjema kategorijama - pomladak (osnovne škole) i mladi (srednje škole). Samom su natjecanju prethodile brojne edukativne i zabavne aktivnosti kroz koje su svi sudionici imali priliku predstaviti kraj iz kojeg dolaze, predstaviti članove svojih ekipa kroz različite oblike kreativnog izražavanja te upoznavanje grada Siska i njegovih znamenitosti.

Samo je natjecanje održano u subotu, 13. svibnja, na 20 atraktivnih lokacija na kojima su realistično prikazane situacije nesreće, a na kojima su natjecatelji pokazali svoje znanje prve pomoći. Za potrebe natjecanja u gradu je podignuto i deset šatora, a svi su građani imali priliku pratiti natjecanje i uz to nešto i naučiti.

Ove godine u kategoriji pomlatka pobijedili su predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Split, a u kategoriji mladih predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Osijek. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada održani su na gradskom korzu, nakon čega je ulicama Siska održana bakljada po uzoru na onu u Solferinu, a natjecanje je zatvoreno koncertom grupe Pavel.

Kao i svih dosadašnjih godina, mladi osječkog Crvenog križa za pobjedničku su ekipu mladih u Osijeku priredili doček te zajedno proslavili prvo mjesto. No, važnija od prvog mjesta činjenica je da osječki Crveni križ nastavlja podizati kvalitetu svojih programa koje provode u zajednici i za nju, posebice glede prve pomoći i humanih vrijednosti među mladima. Svoje znanje i vještine mladi osječkog Crvenog križa, osim na natjecanjima, redovno primjenjuju na brojnim javnim manifestacijama brinući se o sigurnosti sudionika i građana, ali i kroz brojne edukacije kojima nastoje povećati broj građana obučenih za pravodobno i pravilno pružanje prve pomoći, kao i aktivnostima usmjerenim prevenciji nepoželjnih oblika ponašanja i razvoju altruističkih stavova i ponašanja. I.R.G.

Možda ste propustili...

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike