Regija
USPJEŠNI MLADI STOČAR KRUNOSLAV TOTH

Europskim novcem pokrenuo uvoz, tov i prodaju teladi
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

NAŠICE

Krunoslav Toth iz Našica jedan je od mladih poljoprivrednika za primjer. Prije godinu i pol registrirao je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo s ciljem prijave na natječaj za podmjeru 6.1. u okviru Programa ruralnog razvoja za dodjelu potpore za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima. U prosincu 2015. predao je projektnu prijavu, a odluku o dodjeli nepovratnih 50.000 eura dobio u rujnu 2016. Prva rata, u iznosu od 15.000 eura, isplaćena mu je u studenome prošle godine. Prije dva mjeseca podnio je zahtjev za isplatu druge rate, u iznosu od 25.000 eura.

Bavi se uvozom, tovom i prodajom teladi. Malu telad, starosti od dva do četiri mjeseca, težine od 100 do 150 kilograma, kupuje u Rumunjskoj, tovi ih mjesec dana i onda prodaje domaćim farmerima. U jednom turnusu tovi između 150 i 200 komada teladi.

- Odluka da se bavim stočarstvom nastavak je prethodnog iskustva. Deset sam se godina kod jednog privatnika bavio tim poslom i budući da imam dosta poznanstva u Rumunjskoj, odlučio sam pokrenuti privatni biznis. Nije jednostavno, ali sam zadovoljan, jer su za to zaslužni moji kupci. Telad uvozim iz Rumunjske jer je vrlo kvalitetna i cijena je povoljna. Nakon mjesec dana tova telad prodajem isključivo na domaćem tržištu, ne izvozim, a kupci su mali stočari. S velikim firmama ne radim – kaže 32-godišnji Krunoslav, inače veterinarski tehničar, koji je u početku u poslu bio s ocem i bratom.

Mladi našički poljoprivrednik nema vlastitu farmu za tov junadi, nego unajmljeni objekt na lokaciji između Našica i Jelisavca. Planira izgraditi farmu kapaciteta 400 komada teladi te instalirati najsuvremeniju opremu. Svoj ambiciozni plan ne namjerava realizirati vlastitim novcem, već ponovno iz EU fondova, i to tako što će se prijaviti za mjeru 4. Ulaganja u fizičku imovinu.

- Posljednjih godinu i pol razvio sam posao i sustav zadovoljnih kupaca, koji je bitan za isplativo bavljenje poslom. Kupci su prepoznali kvalitetu teladi i rad koji ulažem. Trenutno je na tržištu velika potreba za teladi i treba mi veći objekt za tov. Da bih zadržao stare i zadovoljio nove buduće kupce, moram se proširiti – napominje Krunoslav, koji kaže kako se nada europskom novcu.

- Nisam skeptičan i, uz savjete, projektna prijava može se lagano riješiti. Naravno, potrebno je izraditi i realan poslovni plan. Veliku pomoć oko prijave na prvi natječaj dobio sam od Našičke razvojne agencije NARA - ističe Krunoslav Toth i za kraj dodaje kako ima puno volje i ljubavi za svoj posao, ali i znanja i sve više iskustva te vjeruje kako će ostvariti svoj plan.

Snježana FRIDL

prodaja

KUPCI SU DOMAĆI MALI STOČARI

150 - 200

komada teladi utovi u jednom turnusu

Planira graditi farmu kapaciteta 400 komada teladi s najsuvremenijom opremom

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike