Kultura
PREDAVANJE U KNJIŽARI NOVA

Dragan Damjanović o graditeljskoj obitelji Hatzinger
Objavljeno 16. svibnja, 2017.

Vezani članci

1. I 2. LISTOPADA PRIGODOM 200. OBLJETNICE STROSSMAYEROVA ROĐENJA

Đakovo domaćin dvodnevnog znanstvenog skupa o Strossmayeru

DANAS PREDSTAVLJANJE KATALOGA O BOLLÉU U MUO-U U ZAGREBU

Sjajan tekst o arhitektu s više od 100 ilustracija i fotografija

Državni arhiv u Osijeku nastavlja s organiziranjem niza predavanja s raspravama na odgovarajuću temu povezanu s arhivskim gradivom i aktualnim arhivskim istraživanjima i to upravo iz perspektive i riječima samih korisnika, istraživača raznih struka. Povjesničari umjetnosti u arhivima pronalaze najfinije niti koje povezuju naručitelje, umjetnike, projektante i graditelje vrijednih djela naše kulturne baštine.

Gost autor predavanja i rasprave “Graditeljska obitelj Hatzinger - od Székesfehérvára, preko Osijeka, Lwowa i Zadra, do Beča” je dr. sc. Dragan Damjanović, izvanredni profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a održat će se u utorak, 16. svibnja, u 19 sati, u Klubu knjižare Nova.

Glavno područje istraživačkog interesa autora vezano je za povijest arhitekture te u manjoj mjeri slikarstva i skulpture Hrvatske i srednje Europe u 19., i prvoj polovini 20. st., ponajprije klasicizam, historicizam (neogotika, neorenesansa, neoromanika, neobizant), secesiju, art-deco, rani modernizam, pitanje nacionalnog stila te političkog i društvenog konteksta nastanka umjetničkih djela. Niz godina sudjeluje u znanstvenim projektima i na znanstvenim skupovima u Hrvatskoj i u inozemstvu. Dobitnik je Nagrade HAZU za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2015., za izložbu “Herman Bollé – graditelj hrvatske metropole”. N. Vek.

Možda ste propustili...

OČUVANJE I VREDNOVANJE NEMATERIJALNE BAŠTINE

Otvorena Kuća halubajskega zvončara u Viškovu

PREMIJERA FILMA “ŠTO DA SE RADI?” GORANA DEVIĆA

Dokumetarac o borcima i radnicima

Najčitanije iz rubrike