Regija
RAZGOVOR: DINKO BURIĆ, BELIŠĆANSKI GRADONAČELNIK

Razmišljamo poduzetnički, ponašamo se domaćinski
Objavljeno 29. travnja, 2017.

Vezani članci

SVEČANA SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Belišće postalo uzor drugima

Na pragu je proslava još jednog 1. svibnja, koji se tradicionalno obilježava kao Dan grada Belišća. U povodu toga razgovaramo s belišćanskim gradonačelnikom Dinkom Burićem.

Put do EU novca

Koji su najvažniji događaji što su obilježili razdoblje od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg Dana grada i kako biste okvalificirali četverogodišnje mandatno razdoblje?

- Zakonom propisanim obvezama gradske uprave od samog početka obnašanja dužnosti pridavali smo posebnu pozornost, kako u pogledu komunalne problematike, socijale, kulture, predškolskog i školskog odgoja, sporta i turizma tako i u pogledu stipendiranja studenata, mjera pronatalitetne politike, osiguravanja uvjeta rada braniteljskih i civilnih udruga, brige za umirovljenike, nezaposlene i socijalno ugrožene... K tome osobitu smo pozornost poklanjali i mjerama poticanja i stvaranja uvjeta za jačanje gospodarstva na području grada, a kao poseban prioritet u zadaću smo si dali pripremu i realizaciju brojnih kapitalnih projekata korištenjem novca iz drugih izvora izvan gradskog proračuna, prije svega iz EU fondova, iz ministarstava, fondova i institucija RH, OBŽ-a i drugih tzv. vanjskih izvora. Gradu smo u prošle četiri godine vratili nekadašnja i stvorili nova gradska obilježja. Ponovno imamo Policijsku postaju, vraćen je Matični ured i javni bilježnik, izgrađena je Glazbena škola, osnovan Gradski radio Belišće, imamo informativno gradsko glasilo Belišćanski list koje besplatno dobiva svako kućanstvo na području grada, ustrojen je javni gradski prijevoz između Belišća i svih prigradskih naselja, osnovane su gradske Mažoretkinje i uvjeti za rad novoosnovanog Gradskog puhačkog orkestra, vrlo uspješno je zaživjela turističko-kulturno-gospodarska manifestacija Belišćanska zlatna jesen, pokrenut je i sve je priznatiji dječji festival pjevačkih zborova Vedrofon. Ponosni smo na činjenicu da je naš grad nositelj prestižne titule Europski grad sporta 2017. te da smo ovogodišnji dobitnici nagrade i priznanja Udruge gradova RH za inovacije i najbolju praksu u lokalnoj samoupravi u dvije kategorije - Grad kreative i Grad sporta, da smo, kao Grad prijatelj djece, sufinanciranjem troškova rada dječjeg vrtića svrstani među deset najjeftinijih dječjih vrtića u RH, kao i nedavno objavljenim podatcima da smo prema visini izdvajanja za kulturu u odnosu na visinu gradskog proračuna svrstani na visoko drugo mjesto u RH, odmah iz grada Hvara.

Belišće je iznimno uspješno u privlačenju sredstava iz EU fondova.

- Osnovan je tim koji razumije pravila pisanja EU projekata i kroz kvalitetnu organizaciju ostvarili smo sinergijske rezultate na dobrobit svih naših građana. Kada je riječ o kapitalnim investicijama, od srpnja 2013. do današnjih dana na području Belišća osmišljeno je, ugovoreno i realizirano ukupno 67 projekata kapitalnih investicija vrijednih 167,171.686 kuna. Od toga je 136,610.109 kuna ili 81,72 posto osigurano iz drugih, tzv. vanjskih izvora, a 30,561.576 kune ili 18,28 posto iz vlastitih izvora, tj. iz sredstava gradskog proračuna. Riječ je o važnim projektima, od izgradnje kanalizacije i vodoopskrbe na području Belišća i prigradskih naselja do gradnje i uređenja društvenih domova, zgrada i prostorija DVD-ova, Centra za kulturu, Glazbene škole, Doma umirovljenika, rekonstrukcije dvije najstarije zgrade u tzv. Pekmez ulici s uređenjem zgrade gradskog muzeja, rekonstrukcije i uređenja tzv. Upravne zgrade (Velika kuća) u kojoj su sada smješteni Policijska postaja Belišće i Gradski radio Belišće, nastavka rekonstrukcije zgrade Paleja, izgradnje Poduzetničkog inkubatora, uvođenja enrergetski učinkovite tzv. LED rasvjete u sva naselja na području grada Belišća, nabave tzv. pametnih klupa za svako naselje na području grada, i niza drugih projekata koji su objektivno utjecali na podizanje društvenog standarda. Ako vodimo računa o činjenici da je visina godišnjeg tzv. izvornog gradskog proračuna u prethodne četiri godine prosječno iznosila 21,894.012 kuna (danas ona iznosi 23,610.310 kuna), odnosno da je u prethodne četiri godine Grad Belišće ostvario 87,576.049 kuna vlastitih proračunskih sredstava, tada činjenica da je iz drugih, tzv. vanjskih izvora za kapitalne investicije na području grada osigurano još 136.610.109 kuna, odnosno 156 posto ukupnih sredstava vlastitog izvornog četverogodišnjeg gradskog proračuna, govori sama za sebe i daje nam za pravo smatrati da smo u tom pogledu zaista bili uspješni. Uprava Grada Belišća razmišlja logikom gospodarstvenika, a ponaša se manirom dobrog domaćina.

Nove tvornice

Kako trenutačno izgleda slika Belišća kao industrijskog grada?

- Svi mi u Belišću posebno smo ponosni na činjenicu da je grad Belišće prema službenim podacima gospodarski lider cijele Osječko-baranjske županije. Naime, od ukupno ostvarene netodobiti svih gospodarskih subjekata s područja Osječko-baranjske županije koja iznosi 152,2 milijuna kuna, gospodarski subjekti s područja grada Belišća ostvarili su sami netodobit u iznosu od 93,6 milijuna kuna, što predstavlja čak 61,5 posto sveukupno ostvarene netodobiti gospodarstva naše županije. Dvije najuspješnije tvrtke u cijeloj županiji dolaze iz našeg grada, i to kao prva tvrtka DS Smith Belišće te kao treća tvrtka Harburg-Freunderberger Belišće. U ovim gospodarski teškim trenutcima za cijelu RH u gradu Belišću ne samo pala stopa nezaposlenosti nego je, što je još objektivniji pokazatelj gospodarskih kretanja, porasla zaposlenost za 11,1 posto. Vjerujemo da u tom smislu nije beznačajna ni pomoć našim gospodarstvenicima činjenicom da im Grad osigurava znatne olakšice, a posebno nam je važno istaknuti pun pogodak gradnjom Poduzetničkog inkubatora Polet kao pomoć mikro i malim poduzetnicima.

Novi ulagači i projekti?

- Možemo gotovo pouzdano objaviti vijest da od nekoliko svjetskih kapitalnih ulagača s kojima ova gradska uprava poduže razgovara već tijekom svibnja ove godine očekujemo posjet gradu Belišću jednog iznimno vrijednog investitora koji je iskazao interes u Belišće uložiti više od 100 milijuna eura za gradnju tvornica, u kojima bi se moglo zaposliti nekoliko stotinaradnika različitih stručnih zvanja. Svjesni da je pred nama do realizacije toga projekta još iznimno, iznimno mnogo izazova i truda, želimo istaknuti kako ćemo učiniti sve što je u našoj moći da do oživotvorenja toga projekta u konačnici i dođe, uvjereni da bi to bila, uz mnoge druge, prava čestitka gradu i nova nada našim ljudima.

Lidija ANIČIĆ
Prijavljeni i pripremljeni projekti

U kojem će se pravcu Belišće razvijati?

- Drago nam je najaviti i realizaciju novih projekata među kojima je i jedan kao nedavno službeno odobren iz programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija vrijedan za grad Belišće 410.000 eura, od čega je 85 posto nepovratno, ali se s pravom nadamo odobrenju i niza drugih već prijavljenih ili u cijelosti pripremljenih i za prijavu na nadolazeće natječaje spremnih novih gradskih projekata. Izradili smo kompletnu projektnu dokumentaciju i za kompletnu obnovu zgrade Dječjeg vrtića Maslačak u Belišću, za obnovu palače Gutmann, našeg u ratu stradalog Paleja, za izgradnju biciklističke staze od Gata do Kitišinaca te od Kitišanaca do Belišća, novog središnjeg gradskog trga u Belišću, novog trga kod crkve u Bistrincima, tribine na gradskom stadionu u Belišću, hostela kod kajak-kluba s izgradnjom šetnice uz desnu obalu Drave do odmorišta Drava u Bistrincima, za rekonstrukciju i proširenje Ulice Alojzija Stepinca u Belišću s izgradnjom novih parkirališnih mjesta ispred župne crkve, za rekonstrukciju i izgradnju lokalnih prometnica i nogostupa u prigradskim naseljima i u samom Belišću. Niz je i drugih projekata koji su u fazi pripreme.

Najčitanije iz rubrike