TvObzor
HRVATSKI RADIO: PROJEKT “I OSTAT ĆE ZVUK”

Devedeseta obljetnica radiodramskoga stvaralaštva
Objavljeno 28. travnja, 2017.

Hrvatski radio nizom aktivnosti pripremljenih u okviru projekta “I ostat će zvuk” do kraja godine obilježit će devedesetu obljetnicu radiodramskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj. Prilika je to da se izađe izvan etera i brojnim multimedijskim aktivnostima u različitim prostorima i različitim prigodama podsjeti na radiodramu kao umjetnički izraz koji Hrvatski radio neprekidno njeguje devedeset godina nižući pritom velike međunarodne uspjehe i predstavljajući generacije hrvatskih umjetnika – pisaca, redatelja, glumaca, skladatelja i prevoditelja.

Prva hrvatska radiodrama Vatra, autora Ive Šrepela, emitirana je na Radiju Zagreb 7. travnja 1927. od 20.15 do 20.45. Upravo je ta činjenica povod pokretanju projekta “I ostat će zvuk”. Sve što znamo o prvoj hrvatskoj radiodrami poznato nam je iz osvrta u dnevnome tisku, koji je emitiranje prve radiodrame prikazao kao važan kulturni i društveni događaj te prenio reakcije uzbuđenih slušatelja.

Tijekom 2016. godine u suradnji produkcijskih odjela za dramu i dokumentarnu produkciju Hrvatske radiotelevizije u režiji Tomislava Mršića snimljen je dokumentarni film “Prisloni uho” autorice i scenaristice Lade Martinac Kralj. Film je nastao usporedno sa snimanjem dokumentarne radiodrame u dva dijela “I ostat će zvuk”, čije su autorice ton-majstorica Hrvatskoga radija (HRT – HR) Marija Pečnik Kvesić i urednica i dramaturginja Lada Martinac Kralj. Kamere prate radijsku ekipu koja kreće u potragu za odgovorom na pitanje tko su ljudi koji su stvarali radiodramu, tko su oni koji su Dramskomu programu Hrvatskoga radija (HRT – HR) donijeli brojna međunarodna priznanja za svoj umjetnički rad sustavnim i nadahnutim bavljenjem radijskim medijem.

Aktivnosti u okviru cjelogodišnjega projekta “I ostat će zvuk”, kojim se obilježava devedeseta obljetnica radiodramskoga stvaralaštva u Republici Hrvatskoj, uskoro će biti trajno zabilježene i na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije obljetnica.hrt.hr.

 
Možda ste propustili...

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike