Regija
MEĐUNARODNA SMOTRA SVIRAČA TRADICIJSKIH GLAZBALA

Zasvirale gajde, dude roženice, samice...
Objavljeno 24. travnja, 2017.

ILAČA

U Hrvatskom domu u Ilači u organizaciji KUD-a “Matija Gubec” iz Ilače i ZAKUD-a Vinkovci održana je 16. Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala, kojoj su pokrovitelji bili Vukovarsko-srijemska županija i Općina Tovarnik.

- Ovakve manifestacije samo dokazuju da tradicija ne izumire. Ima i jedna uzrečica: Bolje da umre selo nego običaji - a ja kažem da po ovome što je prikazano neće izumrijeti ni selo ni običaji. Drago mi je da ima puno mladih. Mi kao lokalna samouprava moramo osigurati da naši mladi tu ostanu, no to nećemo moći bez pomoći države. Naš KUD iz godine u godinu ulaže veliki trud u organizaciju, što se i vidi kroz samu manifestaciju - rekla je Ruža Veselčić-Šijaković, načelnica Općine Tovarnik.

Međunarodna smotra svirača tradicijskih glazbala jedno je od važnijih i prepoznatljivijih kulturnih događanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koje podrazumijeva i brojne druge popratne sadržaje: izložbe, radionice, pečenje slanine na otvorenom i dr.

Prema riječima Ivana Petričevića, predsjednika KUD-a “Matija Gubec”, program je bio raznolik i bogat, a bilo je zastupljeno i podosta tradicijskih glazbala.

- Cilj održavanja Smotre je prije svega educirati naše mlade o tradicijskim glazbalima, pokazati bogatstvo tradicije Hrvatske, kao i drugih država - rekao je Petričević.

Na manifestaciji su nastupili: KUD Sloga Sikirevci, KUD “Josip Kozarac” Štitar, pučki pjesnik Đuro Kuveždić, Ogranak Seljačke sloge Buševac-Filip Rožić (gajde), KUD Barban (male i velike roženice, mih svirale / duplice), Hrvatski gajdaški orkestar (gajde), dida Ivo Vorgić iz Tovarnika i Pero Morić iz Ilače, Folkorni ansambl Broda, Slavonski Brod (samica), Guci Karlovačke županije KUD “Sveta Ana-Vučjak”, Hrvatski gajdaški orkestar (dude), Ogranak Seljačke sloge Buševac-Filip Rožić (gajde i dvojnice) te KUD “Slavko Janković” Rokovci-Andrijaševci. M. Kokaj

Možda ste propustili...

AEROKLUB FENIX NA MOSON MODEL SHOWU

Igoru Ujakoviću zlato i posebna priznanja

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike