Regija
MALOM SELU STIŽE 100.000 KUNA POTPORE

Svinjarevci postali prva “seoska prijestolnica” Vukovarske županije
Objavljeno 21. travnja, 2017.

VUKOVAR - Kao prvi hrvatski grad, Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, a na tom je tragu Vukovarsko-srijemska županija izabrala selo Svinjarevce za svoju – prvu seosku prijestolnicu.

Rečeno je to na medijskoj konferenciji u Palači Srijem, u Vukovaru, gdje su o toj temi govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i pročelnik Odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić. Kako su istaknuli, riječ je o pilot-projektu “Seoska prijestolnica”, kojem je namjera promoviranje i oživljavanje malih ruralnih sredina, a s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti čime se, u konačnici, želi dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život.

– Istok Hrvatske ima potencijala u gospodarstvu, poljoprivredi i drvnom sektoru. Želimo pokazati da se i u malim sredinama, poput Svinjarevaca, može živjeti i opstati uz pomoć državnih i lokalnih institucija – rekao je župan Galić.

Svinjarevci su, inače, za prvu seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije odabrani jer – s obzirom na povijest, veličinu i lokaciju – svojim stanovnicima pružaju mnoštvo raznih društvenih, sportskih i kulturnih događanja i manifestacija. Jer, u tom selu u oklici Vukovara djeluju KUD Dukati, LD Fazan, DVD, NK Mladost, Stolnoteniski klub Mladost, ŠRU Čikov i Udruga žena Svinjarevci.

Prema Matićevim riječima, nakana je, između ostaloga, pokazati što lokalne zajednice mogu učiniti, ali i istodobno otkriti “kritične točke” koje se ne mogu riješiti bez pomoći institucija.

– Želimo dodatno osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici kroz financiranje njihovih aktivnosti. Zahvaljujući proračunu Općine, Županije i pomoći ministarstava, udruge će dobiti nešto više od 100.000 kuna za obnovu i uređenje svojih prostorija. Želimo javnost upoznati da postoje male sredine i odlučni ljudi koji čvrsto i snažno jamče pripadnost toj lokalnoj zajednici. Posebna nam je želja afirmirati gospodarske aktivnosti, poput brendiranja Svinjarevaca kroz dunavsku strategiju i kroz potpore koje daje EU u sredinama koje su okolišno odgovorne, a gospodarski zanimljive. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – poručio je Matić.

Rečeno je također i kako je za kvalitetniju provedbu donesena odluka o imenovanju radne skupine za pilot-projekt “Seoska prijestolnica” Vukovarsko-srijemske županije. K tome, krajem studenoga 2017. očekuje se novi natječaj za iduću seosku prijestolnicu, gdje je osnovni uvijet da selo ne bude općinsko središte. S. Butigan

Selo koje želi živjeti

– U selu djeluje sedam funkcionalnih udruga, dakle imaju razvijeno civilno društvo. To je selo koje se uistinu dokazalo u smislu želje za životom. Također imaju i 1000 hektara zemlje, što je potencijal koji treba biti uspješnije korišten – naveo je pročelnik Matić, pojasnivši kako je pilot-projektom osmišljen program društvenih, kulturnih, gospodarskih, znanstvenih i sportskih događanja za cijelu 2017. godinu.

Krajem studenoga 2017. bit će natječaj za iduću seosku prijestolnicu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike