Regija
MALOM SELU STIŽE 100.000 KUNA POTPORE

Svinjarevci postali prva “seoska prijestolnica” Vukovarske županije
Objavljeno 21. travnja, 2017.

VUKOVAR - Kao prvi hrvatski grad, Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture, a na tom je tragu Vukovarsko-srijemska županija izabrala selo Svinjarevce za svoju – prvu seosku prijestolnicu.

Rečeno je to na medijskoj konferenciji u Palači Srijem, u Vukovaru, gdje su o toj temi govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i pročelnik Odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić. Kako su istaknuli, riječ je o pilot-projektu “Seoska prijestolnica”, kojem je namjera promoviranje i oživljavanje malih ruralnih sredina, a s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti čime se, u konačnici, želi dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život.

– Istok Hrvatske ima potencijala u gospodarstvu, poljoprivredi i drvnom sektoru. Želimo pokazati da se i u malim sredinama, poput Svinjarevaca, može živjeti i opstati uz pomoć državnih i lokalnih institucija – rekao je župan Galić.

Svinjarevci su, inače, za prvu seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije odabrani jer – s obzirom na povijest, veličinu i lokaciju – svojim stanovnicima pružaju mnoštvo raznih društvenih, sportskih i kulturnih događanja i manifestacija. Jer, u tom selu u oklici Vukovara djeluju KUD Dukati, LD Fazan, DVD, NK Mladost, Stolnoteniski klub Mladost, ŠRU Čikov i Udruga žena Svinjarevci.

Prema Matićevim riječima, nakana je, između ostaloga, pokazati što lokalne zajednice mogu učiniti, ali i istodobno otkriti “kritične točke” koje se ne mogu riješiti bez pomoći institucija.

– Želimo dodatno osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici kroz financiranje njihovih aktivnosti. Zahvaljujući proračunu Općine, Županije i pomoći ministarstava, udruge će dobiti nešto više od 100.000 kuna za obnovu i uređenje svojih prostorija. Želimo javnost upoznati da postoje male sredine i odlučni ljudi koji čvrsto i snažno jamče pripadnost toj lokalnoj zajednici. Posebna nam je želja afirmirati gospodarske aktivnosti, poput brendiranja Svinjarevaca kroz dunavsku strategiju i kroz potpore koje daje EU u sredinama koje su okolišno odgovorne, a gospodarski zanimljive. Vjerujem da ćemo u tome i uspjeti – poručio je Matić.

Rečeno je također i kako je za kvalitetniju provedbu donesena odluka o imenovanju radne skupine za pilot-projekt “Seoska prijestolnica” Vukovarsko-srijemske županije. K tome, krajem studenoga 2017. očekuje se novi natječaj za iduću seosku prijestolnicu, gdje je osnovni uvijet da selo ne bude općinsko središte. S. Butigan

Selo koje želi živjeti

– U selu djeluje sedam funkcionalnih udruga, dakle imaju razvijeno civilno društvo. To je selo koje se uistinu dokazalo u smislu želje za životom. Također imaju i 1000 hektara zemlje, što je potencijal koji treba biti uspješnije korišten – naveo je pročelnik Matić, pojasnivši kako je pilot-projektom osmišljen program društvenih, kulturnih, gospodarskih, znanstvenih i sportskih događanja za cijelu 2017. godinu.

Krajem studenoga 2017. bit će natječaj za iduću seosku prijestolnicu

Možda ste propustili...

SUNCOKRET RURALNOG TURIZMA HRVATSKE

Bronca Vukovarskim vinima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana