Regija
20. MEĐUNARODNA IZLOŽBA OLDTIMERA

Na trgu Austin, Wartburg, MG...
Objavljeno 18. travnja, 2017.

Našice je grad godinama prepoznatljiv po očuvanju i prezentaciji tehničke baštine, zahvaljujući prije svega Oldtimer klubu “Našice” i Zajednici tehničke kulture Našica. Koliko se ponose svojim ljubimcima na dva ili četiri kotača, ali i različitim i zanimljivim manifestacijama, pokazuje i međunarodna izložba oldtimer vozila, koja je jučer, tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, održana na središnjem našičkom trgu.

Na platou ispred robne kuće i na parkiralištu na Trgu dr. Franje Tuđmana, Oldtimer klub Našice uz potporu Grada organizirao je jubilarnu, 20. izložbu u kojoj je sudjelovalo 120 sudionika s više od 80 starodobnih vozila. Ne samo velik broj izlagača nego i posjetitelja govori o tome da je organizator, kao i uvijek, dobro osmislio i organizirao ovu manifestaciju.

Oktanski starci na našički trg stigli su iz cijele Hrvatske, ali i Srbije, Mađarske i BiH. Trg je bio pretijesan za sve one koji su željeli baciti pogled na stare uređene automobile, motocikle i traktore. Posjetitelji su imali priliku vidjeti oldtimer vozila različitih proizvođača kao što su Mercedes, BMW, Ford, Fiat, Kadett i Porsche, starih i više od 60 godina. Zvijezde povijesne priče bili su traktor Hofherr Schrantz te automobili Austin, MG, Wartburtg 311 te Mercedes 170 DS. Oni stariji sa sjetom su se prisjetili i svojih starih vozila, budući da su izloženi bili i fićeki i bube te ostala vozila koja su našim cestama carevala prije četrdesetak ili više godina. Posebnu pozornost izazvao je i jedan primjerak povijesnog bicikla iz oko 1890. godine u vlasništvu Stjepana Kuzminskog iz Nize.

- Bicikl sam nabavio prije pet godina, a stigao je iz Italije. Bicikl je u voznom stanju. Ima ih samo sedam u Hrvatskoj, i to u Zagrebu, Varaždinu i Osijeku, a jedan je kod mene – rekao je ponosni vlasnik bicikla, primjerka s pedalama na prednjem velikom kotaču. Bicikl je u voznom stanju, ali ga je malo teže voziti i vožnje su opasne.

- Izložio sam ovaj bicikl da se građani malo vrate u prošlost, da vide kako se to neka vozilo. Malo je komplicirano upravljati, no pokušavam, ali mi ne polazi baš za rukom. Nisam još uspio do kraja usavršiti tehniku – kaže Kuzminski koji u kolekciji ima pet bicikala i dva automobila. Ovaj ljubitelj starina vlasnik je i modela Jaguara 420 iz 1968. godine, kojeg je prošle godine izložio na našičkoj izložbi, te BMW Zette, a koju još nije restaurirao zbog financijske situacije.

Kako nam je rekao predsjednik Kluba Franjo Hofer, izložba je poklon građanima za Uskrs te tradicionalna manifestacija koja označava i početak oldtimer sezone za našički klub. Ovom izložbom obilježena je i 20. godišnjica djelovanja OK-a “Našice”.S.Fridl

NAŠICE

Na izložbi je sudjelovalo 120 sudionika s više od 80 svojih ljubimaca - starodobnih vozila

Možda ste propustili...

U UTORAK OD 16 DO 18 SATI

Darivanje krvi u OŠ Petrijevci

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike