Regija
POLA MILIJUNA KUNA

Ordinacije po selima dobit će dodatnu opremu
Objavljeno 13. travnja, 2017.

ŽUPANJA - U sklopu projekta za poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Domu zdravlja Županja odobreno je 489.000 kuna. Dobivena sredstva bit će uložena u nabavu medicinske opreme za ordinacije dentalne i obiteljske medicine.

Izolirani kao otoci

- Cilj nam je proširiti postojeće i razviti noveusluge koje korisnicima do sada nisu bile dostupne. Trudimo se maksimalno olakšati malim ljudima u najudaljenijim mjestima županjske Posavine jer oni su nam uvijek polazište za razmišljanje o onome što treba našim pacijentima. Jer ako su oni zadovoljni, bit će zadovoljni i ostali pacijenti - kaže ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić.

Resornom ministarstvu stalno skreće pozornost na činjenicu koliko je županjska Posavina na tromeđi Hrvatske, Srbije i BiH izolirano područje, koje bi se trebalo tretirati kao otoci, odnosno područje od posebne državne skrbi. Stoga čini sve što je u njezinoj moći kako bi se pacijentima koji gravitiraju Domu zdravlja Županja poboljšao i olakšao pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U tu će svrhu biti i utrošeno dobivenih oko pola milijuna kuna. Za sve dentalne i obiteljske ordinacije u sklopu Doma zdravlja, a riječ je o Županji, Bošnjacima, Posavskim Podgajcima, Gunji, Soljanima i Račinovcima, bit će nabavljena oprema koja će poboljšati kvalitetu i omogućiti im samostalnost. Riječ je o pulsnom oksimetru za odrasle i za djecu, spirometru, ergometru, otoskopu, setovima za malu kirurgiju, infuzometru, uređaju za davanje kisika sa setovima za reanimaciju, defibrilatoru, holteru EKG-a, instrumentariju sa sterilizacijom… Konkurirali su i za digitalni ortopan u sklopu dentalne ordinacije koji su predvidjeli za Gunju, odnosno najudaljenija mjesta županjske Posavine. Ranije je bila potreba i za novim stomatološkim stolicama, ali ih je Dom zdravlja u međuvremenu nabavio.

Ni vlaka ni autobusa

- Željeli smo naše ordinacije opremiti svom medicinskom opremom da mogu samostalno funkcionirati. Zbog toga se nekada moralo ići specijalistu, a cilj nam je da se pacijente što manje upućuje izvan mjesta stanovanja. Ljudima će puno značiti i sama činjenica da više ne moraju doći ni do Županje, a kamoli Vinkovaca ili dalje - ističe ravnateljica.

Upozorava da je nedostatak komunikacije javnim prijevozom veliki problem u županjskoj Posavini.

- Sve su nam subote radne, naročito u specijalistici, ali nam se ljudi sa sela ne odazivaju na preglede jer nemaju prijevoznih sredstava. Kad nema nastave, ne voze ni autobusi, čiji je vozni red prilagođen učenicima putnicima. Zato smo se odlučili ljudima što više približiti i postati im dostupnijima u njihovu mjestu. A i doktori su zainteresirani da postupke odrađuju u svojoj ordinaciji i mislim da će biti opet kao nekada - obiteljski liječnik za sve - zaključuje Lešić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Liječnici iz BiH i Vojvodine

Što se tiče liječničkog kadra u županjskoj Posavini, za sada nedostaje samo jedan liječnik obiteljske medicine u Gunji. Ravnateljica napominje da mladi liječnici sada polažu državne ispite i trebaju odraditi pripravnički, pa postoji mogućnost da će se netko ipak javiti na natječaj, bar do odlaska na specijalizaciju. Gunju pokrivaju liječnici i koncesionari Doma zdravlja, šest-sedam liječnika izmjenjuje se prema utvrđenom rasporedu. Uvjeti rada u Gunji su vrhunski, visoka je razina opremljenosti, ali problem je zemljopisni položaj.

Lešić dodaje da za rad u županjskoj Posavini ima dosta zainteresiranih liječnika iz susjedne BiH, a stižu pozivi i iz Vojvodine. Svi oni moraju prvo proći propisanu proceduru, riješiti dokumente na temelju kojih mogu početi raditi, od nostrifikacije i usklađivanja diplome, dobivanja odobrenja za samostalni rad do svih drugih pretpostavki.

Možda ste propustili...

KRAJNJI JE ROK ZA PROVEDBU PROJEKTA 4. LIPNJA 2025.

Gradit će se reciklažno dvorište

Najčitanije iz rubrike