Dome slatki dome
DEKORACIJE

Mirisni cvjetni zalogaji na stolu
Objavljeno 13. travnja, 2017.

Blagdani su prava prigoda da se oko stola okupi obitelj i prijatelji, ali i da djeca uživajući uče običaje i društvenost. Dobro postavljen i ukrašen stol pravi je praznik za oči, ali i divan dodatak ugođaju i doživljaju poslužene hrane i pića.

Dok su prije u gospodskim kućama vrijedila stroga pravila serviranja i ponašanja za stolom, ili se danas vrhunski kreatori kao Ralph Laurent natječu kakvu će liniju stolnih umjetnina plasirati na tržište, naš prijedlog je da stol za uskrsne blagdane ukrasite jednostavno, toplo, s pravim domaćim slavonskim štihom.

Izvucite stare stolnjake, uštirkajte ubruse i tabletiće, uberite kakav lijep proljetni cvijet za koji vam kao vazica može poslužiti i ljuska od jajeta… Ne pretjerujte s kičastim detaljima jer ima li ljepšeg ukrasa na stolu od blagdanske hrane - rotkvica, mladog luka, bojenih jaja, pogače i šunke ili slasnog pečenja. A najljepši ukras je sretna i zadovoljna obitelj.

Svakodnevno jedemo cvijeće

Čitate začuđeni, ali činjenica je da cvijeće svakodnevno jedemo, iako to i ne znamo. Brokula, cvjetača i artičoke pupoljci su cvijeća, kapare su pupoljci mediteranske biljke Capparis spinosa L., a šafran nije ništa drugo nego osušen prašnik cvijeta šafrana. Malo se zna da je većina cvijeća jestiva i prisutna u kulinarstvu od pamtivijeka, a Rimljani su izuzetno cijenili ljubičice i ruže, Mediteran uživa u cvjetovima tikvica u njihovoj sezoni. Oprezno s cvijećem na jelovniku, ali jestivi su ivančica, karanfil, kamilica, cvijet naranče i limuna, maslačak, bazga, hibiskus, jasmin, lavanda, dragoljub, tulipan. Uberite glavice ivančica, koji maslačak, ljubičice, cvijet vlasca, nježno operite i posušite i jednostavno pospite po stolu ili nekom jelu. Prekrasna proljetna rapsodija mirisa i boja.

Kandirano cvijeće

Kolače možete ukrasiti na jednostavan i vrlo lijep način. Lagano istucite bjelanjak te ga malim kistom nanesite u tankom sloju na svaki cvijet i posipajte vrlo sitnim šećerom. Lagano protresite kako biste uklonili višak. Ostavite da se suši na zraku nekoliko sati. J.Kn.

Možda ste propustili...

DA ORHIDEJE DUGO I LIJEPO CVATU

I biljke vole piti zeleni čaj

Najčitanije iz rubrike