Regija
ZADRUGA “VINKOVAČKA ŠPAROGA”

Umjesto sezonaca, u Njemačku će šparoge
Objavljeno 7. travnja, 2017.
Na tržištu problem je plasman jer su odustali od lanjskog otkupljivača, PIK-a Vinkovci, zbog problema naplate

ANDRIJAŠEVCI - Dobra vijest stiže iz zadruge “Vinkovačka šparoga” - umjesto radne snage koja je u ovo vrijeme išla u berbu “kraljice proljeća”, sada u Njemačku odlaze kutije šparoga s natpisom “Cro-Spargel”!

- Krenuli smo u ovu priču 2013. godine, prvi su kontakti bili preko županijske Agencije Hrast. Bilo nas je samo desetak, imali smo oko 8,7 hektara, a danas je puno više i zadrugara i hektara - šparoga se prostire na 100 ha. Možemo se pohvaliti da nam prva roba ide za Njemačku - to je za nas vrhunska priča, da mladi mogu ostati ovdje i baviti se visokodohodnim kulturama. Proizvest ćemo 80 - 100 tona, koje bismo trebali sortirati i plasirati na vanjsko tržište. Šparoga je otporna na sve klimatske uvjete, to je kultura koja je mnogima nepoznata, ali učimo svi. Ulaganja nisu mala, po hektaru oko 100.000 kuna - rekao je Mirko Bošković, predsjednik zadruge.

- U proizvodnju šparoga krenuo sam 2012. godine na inicijativu moje supruge. Na ovom je području šparoge tada uzgajao Marko Hervoević iz Vinkovaca. U početku sam imao 1,7 hektara, a sada imam 4,5, s tim da ću ove godine zasaditi još dva hektara. Prošle sam godine imao oko 8 tona šparoga. Puno smo dobili osnivanjem zadruge, omasovili smo količine šparoge i sortiranjem na jednom mjestu stvorili kvalitetu. Ovo je druga godina kako radimo zajednički, trebalo je i vremena da se kao zadrugari upoznamo, steknemo povjerenje jedni u druge i krenemo zajednički raditi. Lani smo radili samo na domaćem tržištu, ali i razmišljali da izađemo izvan Hrvatske. Ove je godine problem plasman jer smo odustali od prošlogodišnjeg otkupljivača, PIK-a Vinkovci, zbog trenutačne situacije, odnosno problema naplate. Sinoć je otišla prva pošiljka prema Njemačkoj, što nam je posebno drago jer znamo da su nam se trud i odricanja isplatili. Zadruga ipak ima problema jer ne može doći do zakupa državnog zemljišta budući da se pogoduje velikima, ali mislim da ova vlada i ministar Tolušić idu u dobrom smjeru i da će to krenuti nabolje - mišljenja je Branko Horvat, proizvođač i predsjednik Skupštine zadruge “Vinkovačka šparoga”.

- Priča se razvija jako dobro, šparoga odlazi u Njemačku, dobro je plaćena, a žene su zaposlene ovdje. Ovo je top-priča u našoj općini - zadovoljan je Damir Dekanić, načelnik općine Andrijaševci.

Mario KOKAJ

80-100

tona šparoga proizvest će zadruga, sortirati i plasirati na vanjsko tržište.

problem

ZADRUGA NE MOŽE DO ZAKUPA ZEMLJE

Uz potporu i rad do kvalitete

Zadrugu je jučer posjetio župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, kojemu su zadrugari zahvalni na potpori od početka projekta, i obišao sortirnicu.

- Kad su dečki došli kod mene prije par godina i rekli da idu u Njemačku brati šparoge, rekao sam im zašto ne bi ovdje proizvodili. Odmah smo im, u skladu sa svojim mogućnostima, pomogli i, uz njihov mukotrpan rad i potporu Općine Andrijaševci, Agencije Hrast i Vukovarsko-srijemske županije, danas imamo proizvodnju koja je iznimno kvalitetna i koja se plasira u Njemačku - rekao je župan Galić.

100

tisuća kuna potrebno je uložiti u hektar zemlje pod šparogama

Najčitanije iz rubrike