Osijek
SCIENCE CAFFE

Tomislav Perko: Od brokera do autostopera
Objavljeno 25. ožujka, 2017.

Nakon što je njegova prva knjiga “1000 dana proljeća” postigla velik uspjeh u Hrvatskoj, ali i u Europi, mladi putopisac iz Zagreba Tomislav Perko (31) u Osijek je došao treći put, kako bi u prepunom Ateliere baru predstavio svoju drugu knjigu “1000 dana ljeta”.

Predavanje, za koje se tražila stolica više, podijelio je u tri dijela – prvi dio nazvao je “1000 dana proljeća” te ispričao kako je i zašto počeo putovati. Nakon velike financijske krize 2008. ostao je bez brokerske karijere, novca i s velikom dugom na bankovnom računu te se odlučio na nesvakidašnji potez – počeo je putovati. Prvi susret s putovanjima bio je “couchsurfing”, kada je njegov dom postao smještaj za turiste iz cijeloga svijeta, što ga je inspiriralo za putovanja, najprije po Hrvatskoj, a potom i po Europi. Na tim putovanjima shvatio je da mu jedan dan na putu vrijedi kao deset dana u Zagrebu te se odlučio tomu potpuno posvetiti. Ubrzo je otvorio FB stranicu, YouTube kanal i blog te počeo pisati knjigu kako bi inspirirao druge te im pokazao kako putovanja nisu rezervirana samo za bogatije. Prvo sponzorirano putovanje izvan Europe bilo je ono u Bangladeš.

Time je počeo drugi dio predavanja, koji je nazvao “1000 dana ljeta” te ispričao kako je s budžetom od osam eura po danu proputovao cijeli svijet autostopirajući i spavajući kod nepoznatih ljudi - od Irana, Indije, Australije do Južnoafričke Republike, do koje je 45 dana putovao jedrilicom u društvu dva dotad nepoznata člana posade. Nakon tih putovanja sudjelovao je na Tedx konferenciji te oduševio predavanjem. Potom je odlučio sam izdati knjigu te pokrenuo “crowdfunding” kampanju na Indiegogo platformi, kojom je u kratkom roku prikupio više od 100.000 kuna za izdavanje svoje prve knjige. Time je počeo treći dio predavanja “1000 dana jeseni” te objasnio kako je svoju ljubav i strast prema putovanjima pretvorio u karijeru. Nakon izdavanja knjige Perko je počeo dobivati sve više sponzorskih i poslovnih ponuda, koje su mu omogućile ugodnije iskustvo putovanja, nakon čega je pokrenuo turneje predstavljanja knjige te predavanja po Hrvatskoj i Europi. J. Pejaković

Možda ste propustili...

NA NOVOM JE DONJOGRADSKOM ŠETALIŠTU I OBALOUTVRDI

Sada se “hvata prva boja”

DANI EUROPE NA PRAVNOM FAKULTETU

U fokusu izbori članova u Europski parlament

Najčitanije iz rubrike