Magazin
TJEDNI OSVRT

Agrokoru treba pomoći!
Objavljeno 18. ožujka, 2017.
Ekonomski analitičari zauzeli su stav da je riječ i o nacionalnom interesu, bez obzira na to što tko mislio o Todorićevoj obitelji

Nevolje s Agrokorom Ivice Todorića sada su jedan od glavnih problema u državi, jer najveća hrvatska kompanija našla se u ozbiljnim problemima. Riječ je o tvrtki koja predstavlja 15 posto hrvatskog gospodarstva i zapošljava čak 60 tisuća radnika, od čega više od 40 tisuća u Hrvatskoj.

Navodno čak 150 tisuća obitelji ovisi o Agrokorovom opstanku. Stoga nad nevoljom tog koncerna nitko ne bio trebao likovati. No, pojedini mediji, od tiskanih do elektroničkih, pa sve do raznoraznih internetskih portala naslađuju se Todorićevim problemima, a ne shvaćajući da taj mnogima neomiljeni tajkun ipak nije što i sam Agrokor. Naravno, nitko ne dovodi u pitanje njegovo privatizacijsko bogaćenje, možda u pojedinim slučajevima i na rubu zakona, kao i ne baš naročito korektan odnos prema radnicima i sveukupnom poslovanju. Ipak, bilo bi odgovorno ne likovati, nego se zapitati gdje bi tih više desetaka tisuća zaposlenika koncerna završilo i od čega bi živjeli u slučaju pada toga tzv. “poslovnog carstva”.

I ekonomski analitičari već su zauzeli stav da Agrokorove probleme treba riješavati hladne glave, jer je riječ i o nacionalnom interesu, bez obzira na to što tko mislio o Todoriću i njegovoj obitelji. Upozoravaju da u Hrvatskoj, osim radnika, o Agrokoru ovise i stotine i tisuće dobavljača, velik dio poljoprivrede te značajan dio Slavonije i Baranje.

Oni pak koji su mišljenja da Vlada ne bi ni u kojem obliku trebala pomagati Todoriću, odnosno Agrokoru, dvojbenog su stava. Jer velikim nacionalnim tvrtkama, bankama i uopće privatnom kapitalu, a naročito posljednjih kriznih godina, pomagale su i Amerika, Njemačka te mnoge druge države. Jest da Hrvatska ne pripada u krug razvijenih i da će teško pomoći, ali može u onom dijelu koji joj je na raspolaganju i nikako zatvarati oči pred tim golemim problemom.

I glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović izjavljuje: “Agrokor je hrvatski General Motors, ne smije pasti”. Prema njegovu pisanju urušavanje tvrtke izazvalo bi daleko veće posljedice od cijene jednokratne pomoći. Sličnog su stava i u Hrvatskoj udruzi poslodavaca gdje naglašavaju da Agrokor ima jake brendove i da mu budućnost ne bi trebala biti ugrožena. Čak i većina političara, pa i oporbenih, razumije razmjere problema i da nije vrijeme za jeftino politikantstvo. Tako predsjednik SDP-a Davor Bernardić naglašava: “Kad se ljulja Agrokor, ljulja se cijela Hrvatska”. Bivši SDP-ov potpredsjednik Vlade Branko Grčić također dodaje: “Agrokor mora opstati pod svaku cijenu”. Ali ima i onih koji se raduju “kraju imperija” i protive se tome da ga dijelom spašava i država, bez obzira na to što se i ekonomski stručnjaci slažu da bi propast Agrokora izazvala cunami efekt i značajne potrese u hrvatskom gospodarstvu. Naprosto riječ je o problemu koji treba promatrati mnogo šire nego kroz obitelj Todorić.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Najčitanije iz rubrike