TvObzor
JEAN SMART

Moj lik seksualno frustrirane psihijatrice u “Legionu” oduševljava me
Objavljeno 17. ožujka, 2017.

Dugoiščekivana serija koja je rezultat FX Productionsa i Marvel Televisiona premijerno je prikazna 9. veljače na kanalu FOX te su gledatelji imali priliku upoznati najjačeg mutanta u povijesti – Legiona. Serija je najnovija suradnja Noaha Hawleya i Johna Camerona, dvaju poznatih izvršnih producenata, koji su za FOX-ovu uspješnicu “Fargo” osvojili nagrade Emmy i Zlatni globus. Jednu od glavnih uloga u seriji tumači Jean Smart, koja glumi Melanie Bird, zahtjevnu, ali suosjećajnu psihijatricu koja se u liječenju bolesnika koristi pomalo neobičnim metodama. Svoju je karijeru počela u regionalnom kazalištu u Seattleu, a proslavila se ulogom Lane Gardener u humorističnoj seriji “Fraiser”, za koju je osvojila dvije nagrade Emmy. Bila je nominirana i za nagradu Tony za brodvejski revival “Čovjeka koji je došao na večeru”. U nastavku donosimo intervju s njom.

Prekrasno i bizarno

Što nam možete reći o svom liku?

- I dalje je pokušavam shvatiti, da budem iskrena. Da je serija film o Jamesu Bondu, ona bi bila M - slala bi ljude na misije. No ja sam svojevrsna mentorica, terapeutkinja, spasiteljica svim svojim malim mutantima. Pokušam se pobrinuti za to da su svi na sigurnom i zaštićeni od mračnih sila, koje ih žele iskoristiti ili eliminirati. Oni su bili “životno djelo” moga supruga, ali njega sada više nema te čekam više od 20 godina da ga vratim. Nadam se da će mi netko od tih mladih mutanata moći pomoći da ga vratim jer je on u svojevrsnom paklu. Moj lik je također seksualno vrlo frustriran. To je osnovna tema u svakoj sceni koju snimim.

Cijeli izgled serije prilično podsjeća na 60-e, ali čini se da vi imate najtipičniju frizuru toga vremena…

- Da zapalite ovu “košnicu”, vjerojatno bi potpuno izgorjela. Zato sam i prihvatila ovaj angažman, jer sam znala da ću moći često nositi tuš na očima. Vrijeme 60-ih također je na neki način futuristički jer su u 60-ima svi odjednom bili u temama svemirskog doba. U 60-ima sve stjuardese, pogotovo one međunarodne, odijevale su se kao u “Zvjezdanim stazama”. Tako da taj futuristički izgled, zajedno s visokim čizmama, jako podsjeća na 60-e. Što se tiče same serije “Legion”, to znači da bismo mogli biti smješteni u 60-e ili u budućnost – zapravo ne znamo. Tu su i nevjerojatni setovi – stvari koje su ovdje sagrađene jednostavno oduzimaju dah. Ne smijem vam reći na kakvom sam setu bila nekidan, no bilo je istovremeno prekrasno i bizarno. Potpuno me oduševilo.

Renesansni čovjek

Noah koristi mnogo filmskih i glazbenih referencija – pogotovo na Pink Floyd, u ovoj seriji. Koliko unaprijed govori glumačkoj ekipi o tome na što se referira?

- Saznamo kada pročitamo scenarij epizode. Svi komentiramo: “Cool, upotrijebit će tu pjesmu?” Nikad ne mogu predvidjeti što će sljedeće upotrijebiti. Kada čitam scenarij za nadolazeću epizodu, pomislim kako to nije ono što sam očekivala, ali je genijalno. I apsolutno obožavam njegov odabir glazbe – sve od čistog popa do džeza. Noah je i sam glazbenik, no ne govori o tome – pravi je renesansni čovjek.

Radili ste s Noom na seriji “Fargo” – pretpostavljam da ste zbog tih iskustava pristali snimiti ovu seriju?

- Da. Nisam znala čak ni o čemu je riječ u seriji, a pristala sam. Noah je rekao da ima novu seriju i ja sam pristala.

Nismo imali mnogo vremena za razgovor o mom liku – bilo je tako da sam ulazila u lik i upoznavala ga kako je projekt napredovao. Noah sada piše dvije priče odjednom, a bio je i na međunarodnoj turneji za knjigu, tako da ga, nažalost, nije bilo u toj mjeri kao dok smo radili “Fargo”.

Glad za dobrim dijalozima

Što je to u Noi što ga čini toliko drugačijim od drugih autora?

- Sve što on piše tako je detaljno i zanimljivo, te kao što je netko izjavio nekidan - u serijama Noe Hawleya nema malih likova. Nije važno koliko je uloga mala. Svaki lik u sebi ima nešto fascinantno. Većina glumaca, svakako oni od nas koji su počeli u kazalištu, osjećaju glad za dubokoumnijim dijalozima, jer kada počnete raditi na filmu i televiziji, takav način pisanja jednostavno nestane. Godinama sam radila u kazalištu prije nego što sam snimila išta pred kamerama i naviknula sam na kompleksnije dijaloge. Šokantno je kada shvatite da na televiziji i filmu nema toga toliko. Ono što volim u ovoj seriji jest Noin pogled na mentalni poremećaj općenito. Moj lik – Melanie, brine se za osobe koje su nerijetko provele godine u psihijatrijskim bolnicama jer im je rečeno da su shizofreničari ili da imaju neki bizarnu socijalnu anksioznost, a ja ih moram natjerati da shvate kako nemaju ništa od toga, nego da imaju posebne moći. To je dar. Jako mi se sviđa cijeli njegov pogled na mentalne poremećaje. Jako mi je zanimljiv. Također je jako dobar i u cliffhangerima. Čak i kada zaokruži priču, definitivno je ostavlja otvorenom za novu sezonu.

Snimanje u Vancouveru sigurno je mnogo blaže iskustvo od temperatura koje ste doživjeli na snimanju Farga…

- Da, ovdje je definitivno klima blaža i toplija. “Fargo” smo snimali u subarktičkoj klimi, koja je bila opasna za život, tako da snimanje serije “Legion” nije bilo tako strašno. Hoću reći, bilo je jako hladno cijelo vrijeme, ali bilo je lijepo jer je moj lik mogao nositi 17 slojeva odjeće i nisam morala izgledati dobro. Jedino što mi nisu dopuštali nositi bila je kapa, pa mi je glava uvijek bila zaleđena. No ja sam iz Seattlea, pa se po vancouverskom vremenu osjećam kao kod kuće. Imam osjećaj kao da idem pješice u školu.

Pripremio: Nikola KUČAR
AKCIJSKE SCENE

Je li vaš lik uključen u mnoge akcijske scene?

- Ne, zapravo nemam priliku raditi mnogo akcije. To je za mlađe, a ne za moja slaba koljena. No Melanie ima tu veliku emocionalnu tajnu o svom suprugu koja joj znači sve na svijetu. Sve se vrti oko njega i pronalaska načina kako da ga vrati.

Možda ste propustili...

PREMIJERNE IZVEDBE, ODLIČNE PJESME I JAKA KONKURENCIJA

Izravni prijenos 71. Zagrebačkog festivala

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

Najčitanije iz rubrike