Novosti
INFORMACIJE IZ SUSTAVA

Financijski problemi Agrokora kulminirali su nakon kupnje slovenskog Mercatora
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Agrokor je i ranije imao određenih financijskih problema, jer se oduvijek rizično zaduživao, preko bondova (obveznica, tj. vrijednosnih papira), gdje su i kamate znatno veće, od 9,5 i više posto. Kad je riječ o preuzimanju Mercatora, u kojemu je vlasnik Agrokora tada vidio priliku da vrati dugove i provede restrukturiranje svojih tvrtki, to je zapravo bio okidač za put prema ponoru tog koncerna, jer je taj slovenski trgovački lanac zapravo bio rupa bez dna. Naime, bio je prepun kredita koji su prilikom preuzimanja svi odreda pretvoreni u jedan Agrokorov kredit koji kompaniji dolazi na naplatu 2018. godine. To plaćanje je nemoguća misija, jer nema te proizvodnje iz koje bi Agrokor mogao servisirati svoje obveze, doznajemo u srijedu od nekolicine bivših menadžera tog koncerna, koji su željeli ostati anonimni.

Kako se moglo čuti u poslovnim krugovima, neki čak smatraju da Agrokor može spasiti jedino pomoć izvana.

“Ako se u rješavanje problema Agrokora bude uključila hrvatska država, ona to sama, bez pomoći Njemačke i Angele Merkel, financijski neće moći. No, hoće li Njemačka uskočiti i pomoći, ovisi o tome koliko je jak utjecaj našeg premijera Andreja Plenkovića u toj zemlji, koja 'drži' cijeli europski bankarski sektor”, kaže jedan od naših sugovornika.

Kakva će sudbina zadesiti Agrokor u srijedu se nitko od naših sugovornika nije usudio prognozirati, no složili su se kako bi najlošije bilo da ode u stečaj. Pitanje je i mogu li njegove tvrtke uopće samostalno poslovati, jer su sve kreditno isprepletene, a stečajem bi najgore prošli dobavljači kojima duguje više od 15 milijardi kuna.Z.Rupčić

U koncesiji 35.000 hektara

Koncern Agrokor raspolaže s približno 35.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je dobio u povlaštenu koncesiju na 50 godina. Obrađuju je Agrokorove tvrtke Belje, VUPIK, PIK Vinkovci, Agrolaguna... Ako slučajno Agrokor ode u stečaj ta se dugogodišnja povlaštena koncesija s državom raskida.

Možda ste propustili...

GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji

U PONEDJELJAK NASTAVAK PREGOVORA O SASTAVLJANJU VEĆINE

Jandroković ima potporu manjina, DP negira raskol, premijer prozvao oporbu

Najčitanije iz rubrike