Novosti
GODIŠNJICA UBOJSTVA 12 REDARSTVENIKA

Dan kada je započeo rat u istočnoj Slavoniji
Objavljeno 2. svibnja, 2024.
Anušić: Zločin je to koji nas je 1991. zavio u crno, ali je i još jače povezao hrvatski narod u želji za slobodnom Hrvatskom
S dužnim pijetetom Hrvatska, a posebice Slavonija, prisjetila se pogibije 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu, koji su 2. svibnja 1991. godine mučki ubijeni iz zasjede u središtu mjesta oko podneva, kada su došli spasiti svoje kolege Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, koje su u noći ranije, za redovite ophodnje, u Borovu Selu zarobili pripadnici srpskih paravojnih postrojbi. U pucnjavi s okolnih krovova i iz dvorišta na mlade hrvatske policajce koji su tek završili obuku policijskog specijalca ubijeni su i masakrirani Stjepan Bošnjak (1955.), Antun Grbavac (1961.), Josip Culej (1966.), Mladen Šarić (1965.), Zdenko Perica (1965.), Zoran Grašić (1969.), Ivica Vučić (1961.), Luka Crnković (1970.), Marinko Petrušić (1966.), Janko Čović (1965.), Željko Hrala (1968.) i Mladen Čatić (1971.), a 23 policajca su ranjena. Mnogi se slažu da je tim velikosrpskim zločinom počeo rat u Slavoniji i Hrvatskoj.

Svečani program započeo je na ulazu u Borovo Selo kod spomen-obilježja 12 čempresa, nakon čega su sudionici u mimohodu sjećanja središnjom ulicom Borova Sela, danas Borova, došli do spomen-obilježja poginulim hrvatskim redarstvenicima u središtu mjesta, gdje se tragični događaj i zbio, i održali komemorativni program.

U okviru programa, uz molitvu za poginule hrvatske redarstvenike, roditelji i članovi obitelji dvanaestorice poginulih hrvatskih redarstvenika te visoka izaslanstva kod spomen-obilježja položila su vijence i zapalila svijeće.

- Dvanaest hrvatskih redarstvenika na današnji je dan prije 33 godine ubijeno u jednom od najokrutnijih, najpodmuklijih i najsvirepijih zločina tijekom cijelog Domovinskog rata - rekao je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

- Zločin je to koji nas je 1991. zavio u crno, ali i još snažnije povezao hrvatski narod u želji za slobodnom Hrvatskom. Danas smo tim mladićima odali počast i zahvalnost na žrtvi i doprinosu u obrani domovine, a njihova će imena zauvijek biti upisana u povijest stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske – kazao je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Ivan Anušić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako je, više od tri desetljeća nakon strašnog masakra, lijepo vidjeti okupljene koji odaju počast i poklanjaju se žrtvama.

- Uspomena na njihovu žrtvu mora nam biti trajno usađena, hvalevrijedno je što se okupljamo u ovolikom broju. Danas smo u poziciji da gradimo našu državu po njihovoj mjeri, ali i po mjeri budućih generacija - rekao je gradonačelnik Penava.

Taj je značajni datum obilježen i u Vinkovcima, na stadionu HNK Cibalije, gdje je tada bilo sjedište Specijalne policije i odakle su redarstvenici krenuli u akciju, i podvožnjaku u Zvonimirovoj ulici, kojim ih je autobus odvezao prema Borovo Selu. Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve služena je u crkvi sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima, nakon koje je uslijedio doček sudionika utrke "12 kilometara za 12 redarstvenika".

Stevo Culej, predsjednik Udruge Specijalne policije Vinkovci "Krpelj", čiji je mlađi brat među ubijenima, drži kako je to važan događaj u povijesti Hrvatske i treba ga obilježavati, ali i pita zašto ga još uvijek nisu rasvijetlili dužnosnici i institucije koje su to trebale učiniti.

- Prije dvije godine izdana je knjiga "Sjeme zla - Borovo Selo 2. svibnja 1991.", koja se nikako ne može probiti, kao i film koji je snimljen prošle godine, u kojemu prvi put govori Martin Matković, zapovjednik iz akcije u Borovu Selu. Zašto dosad Martin Matković nikada nije govorio i zašto svi oni koji su dužni reći istinu i koji su bili "glavni glumci" u toj akciji nikad nisu progovorili niti su se htjeli odazvati na okrugli stol koji sam organizirao s ratnim ministrom Ivanom Vekićem i s Antom Nazorom iz Memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata? - pita se Culej, dodajući da se i dalje premalo zna i govori o tome događaju.

Miroslav Flego
“Mislili smo da će biti jednostavno...”
 
 
Jedan od sudionika akcije u Borovo Selu, Zdravko Mamić, danas predsjednik Udruge “12 redarstvenika”, prisjeća se kako se tada u Slavoniji napetost osjećala u zraku.

- Dobili smo zapovijed da idemo po naše pripadnike koji su bili zarobljeni. Ušli smo s dobrom namjerom, mislili smo da će to biti jednostavna policijska operacija, ali ušli smo u zasjedu koja nam je postavljena u Borovu Selu, gdje nije bilo izlaska. Spletom okolnosti uspjeli smo se osloboditi. Nažalost, naših 12 pripadnika u prvom je valu već popadalo, bilo je ranjenih, ranjeni su nam umirali, nekima nismo mogli pomoći. U toj akciji 21 naš pripadnik je ranjen. Dan je završio tužno i taj dan je počeo rat u Hrvatskoj, taj dan je počeo rat u istočnoj Slavoniji - rekao je Zdravko Mamić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike