Novosti
UZDRMANA NAJVEĆA KOMPANIJA

O Agrokoru ovisi nekoliko desetaka tisuća Slavonaca
Objavljeno 16. ožujka, 2017.
Stečaj Agrokora ne žele njegovi vjerovnici, partneri, dobavljači Konzuma, kao ni radnici

Konzum, baranjsko Belje, PIK Vinkovci, vukovarski Vupik, PIK Vrbovec, Jamnica, Ledo, Zvijezda, Tisak i ostale Agrokorove tvrtke, zapošljavaju više od 30 tisuća ljudi samo u Hrvatskoj, od približno 60 tisuća, koliko Agrokor ukupno zapošljava još i u Sloveniji, Srbiji i BiH.

O Agrokoru ovisi nekoliko desetaka tisuća Slavonaca i Baranjaca, kako svojim izravnim zaposlenjem u nekoj od tvrtki iz tog sustava, tako i radom u poduzećima, obrtima i OPG-ima koji su poslovni partneri ili dobavljači Konzuma, najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca. Dostatno je spomenuti samo velike tvrtke - Meggle, Saponiju, Kandit, Kraš, Agrofructus, Atlantic, Vindiju, Dukat, Podravku, Spačvu, Sladoranu, Žito...

Ozbiljna situacija

Ovi navodi samo pokazuju na koliko se ljudi, odnosno obitelji, može odraziti propast Agrokora. A situacija u kompaniji nije sjajna. Ozbiljnosti situacije svjedoči i priopćenje iz Vlade u utorak navečer u kojem je potvrđena informacija o sastanku predstavnika Vlade, Hrvatskog sabora i Agrokora, održanom početkom ožujka. U priopćenju je navedeno kako partneri u Vladi (HDZ i Most) prepoznaju značenje Agrokora za hrvatsko gospodarstvo, da su informirani da tvrtka poduzima napore i razmatra različite opcije za stabilizaciju svog poslovanja. O problemu Agrokora s otplatom kredita najvećem kreditoru, ruskoj državnoj Sberbanci, moglo se iščitati iz izjave ruskog veleposlanika Anvara Azimova dane početkom veljače. On je rekao kako Rusija očekuje da će Agrokor ispuniti sve svoje obveze vezane uz vraćanje kredita ruskim bankama te kako se trenutačno ne razmatra odobravanje novog kredita toj kompaniji, ali ako ona to zatraži, tada će to biti razmotreno u kontekstu financijskih poteškoća u kojima se nalazi.

Procjenjuje se da ruska država preko Sberbanka i VTB-a drži približno 1,3 milijarde eura, od ukupno 3,4 milijarde eura Agokorovog duga. Agrokor je u siječnju otkazao ugovoreni sindicirani zajam, a koncern sada ima oko godinu dana vremena da nađe novac za refinanciranje PIK zajma od 485 milijuna eura, a koji dospijeva u svibnju 2018.

Sredinom veljače rejting agencija Moody's objavila je priopćenje u kojem pojašnjava rejting koji je dala Agrokoru početkom siječnja (B3 sa stabilnim izgledima), u kojem se ističe da taj koncern ima dovoljnu likvidnost za otplatu svih dugova koji dospijevaju 2017., unatoč otkazivanju sindiciranog zajma 18. siječnja. Iz Moody'sa su tada objavili kako procjenjuju da će u 2017. Agrokor imati trošak kamata koji ne uključuju PIK kredite (Payment In Kind - specifičan financijski instrument kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se radi na kraju ugovorenog razdoblja), od 2,3 milijarde kuna, odnosno 310 milijuna eura. To će apsorbirati više od polovine EBITDA Agrokora, za koji u Moody'su procjenjuju da će biti 4,3 milijarde kuna ili 580 milijuna eura. Neuspjeh u refinanciranju PIK-ova potencijalno bi mogao voditi povećanju dugova grupe 8. ožujka 2018., zbog novih klauzula u nekim bankarskim dokumentima kojima se specificira da bi odgovarajući zajmovi odmah mogli doći na naplatu, ili 8. lipnja 2018., kada PIK-ovi dospijevaju na naplatu, što bi moglo izazvati promjenu kontrole, pojasnili su tada iz Moody'sa.

Sve su to bili razlozi zašto je Moody's početkom siječnja snizio rejting Agrokoru s B2 na B3, a vjerojatnost bankrota s B1-PD na B3-PD, zadržavši stabilne izglede, da bi ih u veljači snizio na negativne. Potom je rejting Agrokora snizio i Standard & Poor's i to na B-, s negativnim prognozama. Prošloga je tjedna, pak, Bloomberg, pozivajući se na ljude upoznate sa situacijom, objavio kako Agrokor razgovara sa Sberbankom o financiranju u visini od 300 milijuna eura te da je 100 milijuna eura već osigurano, a da se još pregovara o detaljima za preostalih 200 milijuna eura. Sarajevski Kiseljak, u sastavu Agrokorove Jamnice, trebao je, prema pisanju Bloomberga, na skupštini dioničara odlučiti o svom sudjelovanju u sporazumu s bankama kao jamac za kredit svoje matične tvrtke.

Todorićev odlazak

Ekonomisti s kojima smo razgovarali o problemima s kojima se suočava Agrokor spominjali su nekoliko rješenja u kojima je uglavnom zajedničko to što bi u svakom slučaju sadašnji fiktivni vlasnik kompanije (s obzirom na to da su stvarni vlasnici banke koje imaju založna prava), Ivica Todorić trebao napustiti Agrokor. No, o rješenjima će se još vjerojatno mnogo pričati idućih dana.

Menadžeri tvrtki koje surađuju s Agrokorom, s kojima smo razgovarali, ističu kako je vrlo važno da se u javnosti ne šire senzacionalizam i panika koji mogu nanijeti dodatnu golemu štetu Agrokoru, a posredno i svim tvrtkama koje s Agrokorom posluju, odnosno čitavom hrvatskom gospodarstvu. Stečaj Agrokora ne žele njegovi vjerovnici, poslovni partneri, dobavljači Konzuma, kao ni nekoliko desetaka tisuća radnika.

Igor MIKULIĆ/H

Božo Petrov

predsjednik Hrvatskog sabora

Država neće spašavati Todorića, ali hoće Agrokor

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je u srijedu da je Ivica Todorić odgovoran za stanje u Agrokoru pa od njega očekuje da povuče racionalne poteze i shvati da vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku od prije 20 godina. Petrov je u Saboru na upit novinara o planu spašavanja Agrokora kojem prijeti slom zbog prezaduženosti i pritiska vjerovnika rekao da su Todoriću "dosadašnji političari dali priliku da izraste na ovu razinu, pa da može utjecati na ovakav način na tržište". Nitko osim Ivice Todorića nije odgovoran za stanje u Agrokoru i zato očekujemo prvo od njega da povuče racionalne poteze i shvati da zajednička vlada HDZ-a i Mosta neće provoditi politiku od prije 20 godina, poručio je Petrov. Država neće spašavati Todorića, nego će braniti gospodarski sustav i štititi prema potrebi interese Hrvatske, jer Agrokor je prema broju svojih tvrtki i tvrtki koje posluju s njim strateška kompanija za hrvatsko gospodarstvo. "Upravo zato država će prema potrebi braniti gospodarski sustav vlastite zemlje, a oba partnera u Vladi, i HDZ i Most, zajednički će biti spremni djelovati ako dođe do potrebe", istaknuo je Petrov.

Zaduženost najviše porasla nakon preuzimanja Mercatora

Konsolidirani prihodi koncerna, prema podacima iz financijskog izvješća za 2015. godinu, iznosili su gotovo 50 milijardi kuna. Najznačajniji dio Agrokora je maloprodaja s trgovačkim lancima Konzum i Mercator, kojega je koncern u vlasništvu Ivice Todorića preuzeo 2014. godine. Prema podacima iz financijskih izvješća objavljenih na internetskim stranicama koncerna, dug Agrokora najveći je skok zadnjih godina zabilježio upravo 2014. godine, nakon preuzimanja slovenskog Mercatora. Na kraju 2013. ukupne su obveze Agrokora bile na razini od 28,5 milijardi kuna, da bi do kraja 2014. porasle za više od 51 posto, odnosno za više od 14,6 milijardi kuna, na 43,2 milijarde kuna. Od toga, pokazuju financijska izvješća, značajan dio čine obveze Mercatora koje je Agrokor preuzeo u trenutku kada je stekao 80,75-postotni vlasnički udjel u najvećem slovenskom trgovačkom lancu. Naime, ukupne obveze Mercatora na kraju rujna 2014. godine iznosili su više od 13,5 milijardi kuna.

Dug dobavljačima 16,2 mlrd. kuna

Podaci za prvih devet mjeseci prošle godine pokazuju kako ukupne dugoročne obveze Agrokora iznose gotovo 20,3 milijarde kuna, od čega gotovo 19 milijardi kuna čine krediti i zajmovi. U kratkoročnim obvezama, koje su ukupno iznosile 24,9 milijardi kuna, najznačajniji dio čine obveze prema dobavljačima koje su dosegnule 16,2 milijarde kuna. Kako izvješće o poslovanju Agrokora za 2016. još nije javno dostupno, posljednji podaci o dospjeću kreditnih obveza te obveza po izdanim vrijednosnicama govore da tom koncernu ove godine na naplatu stiže 3,46 milijardi kuna dugoročnih bankovnih kredita i obveznica, 2018. godine 841,5 milijuna kuna, a 2019. godine 3,37 milijardi kuna. U dvije godine koje slijede dospjeća rastu iznad pet milijardi kuna - 2020. na 5,94 milijardi kuna, a 2021. godine 5,15 milijardi kuna.

AGROKOR: IMAMO PODRŠKU NAŠIH INVESTITORA

“S obzirom na brojne upite, želimo kazati da Agrokor, zajedno sa svojim partnerima, analizira sve moguće opcije stabilizacije poslovanja društva, posebno vodeći računa o zaposlenicima, dobavljačima, investitorima, potrošačima i ostalim partnerima. Imamo izrazitu podršku naših investitora koji aktivno sudjeluju u procesu i javnost ćemo pravodobno izvijestiti o postignutim rezultatima”, priopćeno je u srijedu iz Agrokora. Z.R.

rješenje?

EKONOMISTI SMATRAJU DA SE TODORIĆ TREBA POVUĆI

Možda ste propustili...