Novosti
OTKAZAO POSJET KAD JE ČUO TKO JE ORGANIZATOR

Stigao do naplatnih kućica: Uoči dolaska u Čepin, Milanović se okrenuo i vratio u Zagreb
Objavljeno 5. travnja, 2024.
Doznaje se kako je razlog za nedolazak informacija da je čelnik ogranka UHDDR-a osuđen za silovanje

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je trebao sudjelovati na obilježavanju 15. godišnjice osnutka ogranka Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) Čepin, no iznenada je otkazao posjet. Zapravo, kako doznajemo, njegova je kolona već bila na naplatnim kućicama, no okrenula se i vratila u Zagreb. Iz Ureda predsjednika RH objasnili su da je to učinio zbog "informacija o organizatoru događaja koje mu prije nisu bile poznate".



Naime, protokolom je bilo predviđeno da se Milanović obrati sudionicima obilježavanja godišnjice, a potom je trebao sudjelovati u mimohodu do spomen-obilježja poginulim braniteljima u središtu Čepina i ceremoniji polaganja vijenaca. "Uoči dolaska na događaj u Čepinu predsjednik Republike je od nadležnih institucija dobio informacije i podatke o organizatoru događaja, koji mu prije nisu bili poznati ni dostupni. Na temelju dobivenih i provjerenih informacija odlučio je otkazati svoj dolazak na spomenuti događaj", obrazloženo je iz Ureda predsjednika.

Neslužbeno doznajemo kako su razlog odustajanja od posjeta bile informacije o čelniku čepinskog ogranka UHDDR-a, što u toj udruzi nisu mogli potvrditi. Dopredsjednik ogranka Zdenko Arambašić izjavio je novinarima kako je Milanović obećao da će doći, u četvrtak je otkazao pa istoga dana poslijepodne ponovno javio da dolazi, a u petak, na sam događaj, ipak nije došao. Službeno o razlozima nisam obaviješten, a drugih saznanja nemam, dodao je. Na upit novinara da komentira neslužbene informacije o tome da je predsjednik čepinskog ogranka UHDDR-a Dražen Bučević kompromitiran sudskom presudom, Arambašić je odgovorio kako o tome nije obaviješten i ništa ne zna, ali su očekivali Milanovićev dolazak.

“Držali smo do predsjednika, jer je on službeno izabran i mi smo to cijenili, a na kraju smo ispali izdani. Žao mi je što nije došao ni ministar obrane i bivši župan Ivan Anušić, jer smo na svaku godišnjicu pozivali predstavnike institucija koje je izabrao narod", kazao je Arambašić, te zaključio kako je predsjednik ogranka UHDDR-a Bučević razočaran i ne želi davati izjave.

Na kraju, postavlja se pitanje kako to da službe koje vode protokol Ureda predsjednika za te “kompromitirajuće” informacije nisu znale prije. O slučaju na koje se odnose i presudi kojom je zaključen pisali su gotovo svi domaći mediji i uistinu je vrlo lako doznati detalje. Nije potrebno biti predsjednik Republike, pa čak ni nižerangirani pravosudni službenik. T.Prusina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike