Novosti
STUPA NA SNAGU PRAVILNIK O ZDRAVSTVENIM PREGLEDIMA VOZAČA I KANDIDATA ZA VOZAČE

Liječnici obvezni prijaviti policiji ako im pacijent ne bi smio voziti
Objavljeno 4. svibnja, 2024.
Prema Pravilniku će odgovornost za izbjegavanje upravljanja vozilom dok se ne izliječe biti na pacijentima
Sljedećeg tjedna na snagu stupa novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, kojim se liječnici obvezuju prijaviti policiji svako zdravstveno stanje pacijenta zbog kojeg ne bi trebao sjesti za upravljač duže od šest mjeseci.

Kako doznaje Novi list, za zdravstvene tegobe koje umanjuju sposobnost upravljanja automobilom, a liječnik procijeni da će trajati kraće od šest mjeseci, liječnik će upozoriti pacijenta. Tu dijagnozu rizičnu za sigurnost prometa, kao i činjenicu da mu je izrekao upozorenje, upisat će u medicinsku dokumentaciju. Pravilnik se donosi na temelju Zakona o sigurnosti na cestama, koji je u startu predviđao da liječnici svojim pacijentima zbog određenih zdravstvenih stanja praktički oduzimaju vozačke dozvole. Oko tog su se lomila koplja, jer su liječnici upozoravali da bi ta ovlast dovela u pitanje njihov povjerljiv odnos s pacijentom i izazvala konflikte. Prema novom pravilniku pacijente se neće prijavljivati policiji za privremena stanja poput išijasa, kostobolje, upale očiju ili privremenog akutnog stresa koji se liječi sredstvima za smirenje koja ometaju koncentraciju u vožnji.

Liječnik će ih upozoriti da ne bi trebali voziti automobil, a odgovornost za izbjegavanje upravljanja vozilom dok se ne izliječe bit će na pacijentima. Razlog za prijavu policiji bit će zdravstvena stanja koja sigurno neće proći za nekoliko mjeseci - kronična bolest lokomotornog sustava, teža srčana bolest, teška apneja, poremećaj ravnoteže i koordinacije te drugi neurološki poremećaji.

- I prije je taj zakon propisivao da, ako se primijeti promjena zdravstvenog stanja koja može utjecati na sigurnost vožnje, to treba prijaviti MUP-u. Nekoliko smo godina tražili izmjenu zakona, a djelomično smo uspjeli jer je prijedlog bio da mi direktno obustavljamo vozačke dozvole. Uspjeli smo da do toga ne dođe i da ipak pacijent snosi i osobnu odgovornost, a ne da bude za sve kriv liječnik - kaže za Novi list Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije obiteljskih liječnika. S.Lacić
NATAŠA BAN TOSKIĆ: VOZAČI MORAJU BITI SVJESNI SVOJE ODGOVORNOSTI
Nitko ne voli da ne smije voziti. I da je za to sam odgovoran. A istodobno svi vozači moraju biti svjesni da i sami imaju tu najveću odgovornost. Dragi vozači, nisu doktori krivi što vi trenutno niste sposobni upravljati vozilom, ističe Ban Toskić. Kaže da je u zakonu jasno napisano da ako piješ, ne smiješ voziti, pa neki ljudi svejedno piju i voze. U tom slučaju su sami odgovorni za posljedice. “Tako je i s ovim. Ako nisi zdravstveno sposoban ili si preumoran za vožnju, ne vozi. Apeliramo na sve da se drže toga”, poručila je.