Dome slatki dome
POČINJE SEZONA

Savjet: Krpelja nikada nemojte čupati
Objavljeno 16. ožujka, 2017.

Ako se zaputimo u šetnju u polje, na livadu s visokom travom i grmljem ili u šumu, na našeg kućnog ljubimca (ali i na nas) vrebaju iz prikrajka gadni paraziti koji traže sebi domaćina, a ujedno i hranu. To su krpelji. U proljeće ih ima puno, gladni su, a jedina hrana im je krv, pa željno traže i čekaju žrtvu.

Često se nakon šetnje po šumskim stazama ili visokoj travi taj neugodni „sustanar“ nađe i na našim nogama ili drugim pristupačnim dijelovima tijela. U pasa i mačaka krpelj se najčešće smjesti u predjelu glave i vrata gdje ga životinja ne može lako skinuti, ali nalazimo ih i po cijelom tijelu - leđima, trbuhu, ušima, na očnim kapcima ili na njušci. Krzno je idelano skrovište, pa krpelje možemo otkriti tek kada su već veliki, odnosno kad su siti i napijeni krvi.

Pregled nakon šetnje

Za sve su krpelje najpogodnije vrijeme travanj, svibanj, lipanj, kolovoz i rujan. Krpelji, nakon što se izlegu iz jajašca, prelaze u stadij ličinke, u roku od dva tjedna. Ličinke se penju u grmlje, gdje dočekuju svoje žrtve, te nakon prvog obroka krvi prelaze u stadij „nimfe“, koja se otpušta, traži sljedećeg domaćina i razvija se u odraslu jedinku. To se odvija u prašini i grmlju, visokoj travi, raspuklinama u zidu. Nakon toga, kad ženske ličinke nađu toplokrvnog domaćina, moraju sisati krv nekoliko dana kako bi mogle izleći između 500 i 3000 novih jajašaca. Nakon što izleže jajašca, ženka ugiba. Odrasla ženka hrani se na domaćinu osam do dvanaest dana, a u to vrijeme poveća svoju masu i do 100 puta. Mužjaci su manji od ženki, a nakon nekoliko parenja ugibaju.

Da biste na kućnom ljubimcu pronašli krpelja, treba ga pretraživati nakon svake šetnje i to tako da prijeđemo lagano preko dlake od repa prema glavi. Kad pronađemo krpelja, moramo ga što prije odstraniti, i to tako da ga lagano anesteziramo prislanjajući na njega vatu s alkoholom, acetonom, eterom, benzinom za upaljače. Djelotvorno je i ulje, ali ono otežava sljedeću fazu vađenja. Nakon nekoliko minuta vatu s alkoholom maknut ćemo s krpelja te ga lagano uhvatiti pincetom, okrećući na lijevu stranu dok se ne otpusti. Krpelja se nikad ne smije čupati!

Djelotvorna zaštita

Ako baš niste spretni u ovoj aktivnosti, a vaš kućni ljubimac nije dovoljno miran, najbolje je da potražite stručnu pomoć veterinara. Naime, ako u tijelu, odnosno na mjestu uboda, ostane krpeljeva glava, javit će se oteklina i crvenilo, te će se morati kirurški odstraniti. Krpelja nakon vađenja treba zapaliti u nekoj posudi, pepeljari ili na zemlji, jer se tako prekida njegov razvojni lanac.

Nakon svega ovoga sigurno ćete se zamisliti kad poželite sa svojim kućnim ljubimcem šetati u prirodi. Nije sve tako crno, jer su se za sprječavanje posljedica ugriza pa i samog ugriza krpelja pobrinuli proizvođači lijekova i zaštitnih sredstava. U svim trgovinama za kućne ljubimce mogu se kupiti kvalitetni proizvodi koji pružaju efikasnu zaštitu našim kućnim ljubimcima. (Veterinarska ambulanta “Fury”)

Marga DOMES ČAMAGAJEVAC, dr. vet. med.
Prijenosnici zaraze

Krpelji, pijući krv, mogu prenositi i neke zarazne bolesti na životinje i na ljude. Najznačajnija je piroplazmoza (babezioza). Bolest je česta u pasa, a javlja se i u mačaka. Krpelj mora biti na životinji dva do tri dana, a prvi se simptomi bolesti javljaju nakon pet do sedam dana. Pas je tužan, umoran, trom, odbija hranu, pojačano pije vodu, slabo se kreće, povraća. Dobije visoku temperaturu (41 °C) . Javlja se opća slabost, anemija, a mokraća je crvene ili tamnosmeđe boje. Ujedno je to zadnji trenutak za reagiranje i hitan dolazak u veterinarsku ambulatu kako bi pas dobio odgovarajući serum protiv bolesti. U suprotnom, ako se ne reagira, pas ugiba.

Kod piroplazmoze dolazi do raspadanja crvenih krvnih tjelešaca, a u svezi s tim do oštećenja jetre, bubrega, slezena i izrazite anemije. Uz anemiju, u daljnjem tijeku bolesti javlja se žutica, naglo mršavljenje i opća slabost, te je tada prognoza za životinju vrlo nepovoljna.

Ako prebole piroplazmozu, pas i mačka trebaju desetak do petnaest dana mirovati, obnoviti tjelesnu snagu, hraniti se lagano, ali kvalitetno da se jetra što prije oporavi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

REVOLUCIJA U OPREMANJU INTERIJERA

Najljepše pločice koje imitiraju drvo

2

BOJA U TRENDU

Profinjena igra nijansi sivih tonova

3

Ponesite godišnji odmor doma

Top-trendovI s godišnjih odmora