TvObzor
33 BALADE - NOVI ALBUM DUNJE KNEBL

Pučke pjesme iz bogate hrvatske baštine
Objavljeno 10. ožujka, 2017.

Najnoviji pothvat Dunje Knebl je album nazvan “33 balade”. Prema definiciji slavnog hrvatskog etnomuzikologa, doktora Vinka Žganca, balade su pjesme o teškoj sudbini čovjekovoj, često s tragičnim ishodom.

Ponovo je to niz slabo poznatih pučkih pjesama/balada iz hrvatske baštine, pretežito iz kontinentalne Hrvatske (Međimurja, Podravine, Hrvatskog zagorja; uz po jednu baladu iz Primorja, Slavonije i Dalmacije).

Album je snimljen u studiju Kramasonik. Novost u odnosu prema Dunjinim prethodnim albumims je u tome što joj je glavni suradnik u cjelokupnom stvaranju albuma snimatelj i producent Hrvoje Nikšić. Suradnja koja traje već desetak godina proširila se, pa on s Dunjom dijeli i ulogu obrađivača/aranžera te svira na više instrumenata.

Dunja je i dosad imala na svakom albumu poneku baladu, no ovaj projekt radila je s namjerom da se na jednom mjestu nađe veći izbor narativnih balada najrazličitijeg sadržaja i ishoda: od najtragičnijih do onih sa sretnim završetkom. Nada se da će to pokazati kako je hrvatska baština prebogata i još uvijek nedovoljno istražena i afirmirana. Kao i dosad, prednost je dala baladama koje je pronašla u knjigama/zbirkama/notnim zapisima – i to onima koje nisu nikad snimljene. Stare su najmanje sto godina, a neke datiraju čak iz vremena Otomanskog Carstva.

Veći dio balada na prvom i drugom disku snimljen je prvi put (ukupno 16), četiri balade ovdje su u novim aranžmanima, a jedna je snimka preuzeta s albuma “I Mara i cvetje”. Treći disk potpuno je druga priča, čak i u doslovnom smislu. Za njegovo stvaranje koristile su se videosnimke jedne probe i dviju izvedbi predstave “Oj, ti tožni človek”, koju je Dunja Knebl osmislila i realizirala u suradnji s ekipom polaznika etnoradionica što ih je vodila. Aranžmane uz nju potpisuje jedan od polaznika - Tomo Sombolac, a Hrvoje Nikšić napravio je postprodukciju materijala.

Premda ni dosad nije posezala za kompliciranim aranžmanima i izvedbama, 33 balade rađene su uz izrazito minimalistički pristup u stvaranju konačnih rješenja. Bez obzira na takav minimalizam, aranžmani su drukčiji i zanimljivi. Indijski harmonij, melotron, vijetnamska frulica, gitare, frame, kalimbe te niz sitnih udaraljki najčešće stvaraju mističnu atmosferu koja obavija Dunjin glas.

Grafičko oblikovanje albuma povjerila je ponovo svojoj sestri, Biljani Knebl. Minimalizmom se odlikuje i likovni dio albuma, spajajući na taj način ono što je vidljivo oku s onim što slušamo. (N.K.)

Autorica o albumu

Balade “skupljam“ više od 20 godina. Ovaj projekt osmišljen je i rađen s namjerom da se na jednom mjestu nađe velik broj prelijepih balada najrazličitijih sadržaja i ishoda: od najtragičnijih do nekoliko balada sa sretnim završetkom (ako je hepiend da konjarica postane careva ljubav, ili kad se Bogdan riješi dugova jer se ispostavi da mu je žena sestra bogatog Turčina, ili kad „lepa Katalena“ spasi dragog iz turske tamnice).

Nadam se da će ove balade privući ne samo one koji vole tradiciju nego i one koji se njome bave, te pokazati kako je hrvatska baština prebogata i još uvijek nedovoljno istražena i afirmirana. Ovo nije pokušaj da se ravnomjerno obuhvati cijela Hrvatska. Balade sam odabrala na svoj uobičajeni način: prednost sam, kao i dosad, dala baladama koje sam pronašla u knjigama/zbirkama/notnim zapisima – onima koje, vjerojatno, nisu nikad snimljene. Takvih je veći dio na ovom albumu. Uključila sam i neke balade koje se nalaze na mojim prethodnim albumima, ali sad su ponovo snimljene, u novim aranžmanima, ističe Dunja Knebl.

Najčitanije iz rubrike