Dome slatki dome
LIJEP I OTPORAN

Jaglac - omiljen cvijet u vrtu i domu
Objavljeno 2. ožujka, 2017.

Jaglac ili primula ubraja se među prvo proljetno cvijeće, ujedno jedno od najljepših i najotpornijih. Najbolje ga je držati na temperaturi od 10 do 15 stupnjeva tijekom zime ako ga držite u kući, a tijekom ljeta na 20 do 22 stupnja.

Jaglaci koji se rano u proljeće posade vani posve lijepo napreduju i na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva jer se lako prilagode nižim temperaturama. Problem je jedino ako jaglac iznesete tijekom zime iz zagrijane kuće na niske temperature, jer takav šok najvjerojatnije neće preživjeti. Zato, ako ga kupite u rasadniku gdje je temperatura mnogo viša od vanjske, postupno ga trebate prilagođavati na niže temperature i vani posaditi tek kada malo zatopli. Jaglac ne voli suho tlo, pa ga treba redovito zalijevati, pogotovu dok je u loncu, ali sa zalijevanjem ne bi trebalo ni pretjerati jer bi mogao istrunuti. Prihranjivanje treba početi u proljeće, kada se stvaraju pupovi i nastaviti u vrijeme cvatnje svaka dva tjedna. Ako ga i zaboravite prihraniti, svejedno će dobro cvjetati. Lak za uzgoj, a atraktivan, omiljen je cvijet našeg vrta ili doma. Jako je zahvalna i otporna cvjetnica. Svaki jaglac voli niske temperature, a visoke mu ne odgovaraju, čak ni ljeti. Ne morate se bojati da će se preko zime smrznuti. Pogotovo ako je riječ o Primuli vulgaris, jer je ona jako otporna na hladne zime. Ali pripazite tijekom ljeta da bude zaštićen od jakog sunca i topline.

Sve vrste jaglaca su višegodišnje biljke i kao takve vrlo isplative jer ih ne treba uvijek iznovice kupovati, a čim počne proljeće obilno cvatu u svim duginim bojama.

Cvjetat će još i bolje ako redovito uklanjate precvjetale cvjetove kako bi se novi pupovi mogli stvarati i ponovno cvasti tijekom cijelog proljeća. A kasnije ga možete posaditi u vrt kako bi vam cvjetao i nagodinu. I razmnožavanje jaglaca je jednostavno i lako. U kasno ljeto ili u rano proljeće sije se iz sjemena, koje je vrlo sitno. Pogodan je supstrat koji zadržava vodu (sadrži komadiće gline). Nakon nekog vremena, uz umjereno zalijevanje, sjeme će niknuti, a kada biljčice malo ojačaju, prepikirajte ih i opet pričekajte da narastu te ih kasnije posadite u vrt ili kontejner.

Vole tlo bogato humusom i raspadnutim lišćem i sunčani položaj u proljeće, a zasjenjen u ljeto. Tlo treba biti blago kiselo (pH 6.5) i imati dobru drenažu. Posaditi ih treba tako da njihove krune budu na razini tla.

Toleriraju presađivanje, čak i kada su u punom cvatu. Starije biljke mogu se razdijeliti i posaditi zasebno odmah nakon cvatnje. Kada biljčice zasađene u cvjetnom loncu precvjetaju, najpametnije ih je posaditi u vrt, pa će ukrasiti i sljedeće proljeće. J.Kn.

Prihranjivanje treba početi u proljeće, kada se stvaraju pupovi, i nastaviti u vrijeme cvatnje svaka dva tjedna

Više od 400 vrsta

Ima više od 400 vrsta jaglaca, ali samo četiri vrste najčešće susrećemo u našim vrtovima i domovima: obični jaglac - Primula vulgaris, hibridni jaglac - Primula acaulis, sobni jaglac - Primula malacoides, jaglac žeravac - Primula obconica. Jaglac, odnosno primula, dobio je ime po tome što cvjeta vrlo rano u proljeće i ubraja se u vjesnike proljeća. A značenje riječi primula je latinskog podrijetla i znači prvi.

Ljekovitost

Ljudi skupljaju jaglac jer umirujuće djeluje na srce i živce. Beremo cijeli gornji štitasti cvat. Jaglac je u cijelosti ljekovita biljka, međutim najljekovitiji dio jaglaca je korijen. Najvažnija ljekovita tvar jaglaca je saponin, zbog kojeg je jaglac vrlo djelotvorno sredstvo protiv kašlja i za iskašljavanje. Cvjetovi sadrže saponin, flavonoide i malu količinu vitamina C. Mala količina saponina nalazi se i u listovima koji sadrže i provitamin A i veliku količinu vitamina C.

Čaj od korijena jaglaca

Sastojci: 1 žličica korijena jaglaca

Usitnjeni suhi korijen jaglaca ili dvostruko više svježeg preliti hladnom vodom, zakipiti te pustiti da pokriveno odstoji 10-ak minuta. Procijediti i zasladiti medom. Ovaj čaj odlično djeluje na bubrege i mokraćni mjehur, uz sva ostala ljekovita svojstva koja se pripisuju jaglacu.

Možda ste propustili...

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike